Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» λόγω πετρελαίου οι ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -και κυρίως στους κλάδους ενέργειας και εμπορευμάτων- από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

Η νέα διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, δημιουργεί αρνητικό κλίμα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κλάδους της ενέργειας και των εμπορευμάτων να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι μετοχές των Shell και BG Group κατέγραφαν πτώση έως 3%.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 2,08% στις 326 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου 1,9% στις 5.762 μονάδες, 2,28% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.175 μονάδες και 2,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.444 μονάδες.

Απώλειες 2,1% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.375 μονάδες, 2,1% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.580 μονάδες και 2,5% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 18.399 μονάδες, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. 

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο. 

Σημειώνεται ότι χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,4% από 3,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών –κυρίως της Κίνας-, της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Η πορεία των παγκόσμιων αγορών πιθανότατα θα βρεθεί στο επίκεντρο του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκινάει σήμερα στο Νταβός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v