Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική ώθηση στις ευρωαγορές

Ανακούφιση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις. Η προσοχή στρέφεται τώρα στα εταιρικά αποτελέσματα. Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ιταλικές τράπεζες. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το κινεζικό ΑΕΠ, δίνουν ώθηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 6,9% το 2015 και στο 6,8% το δ' τρίμηνο, όσο δηλαδή περίμεναν και οι αναλυτές.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας, που για το σύνολο του 2015 διαμορφώθηκε στο 0,3%, ενώ τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ZEW έδειξαν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα τον Ιανουάριο, λόγω Κίνας. Παράλλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,2%

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,94% στις 335 μονάδες, κατά 1,8% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.881 μονάδες, κατά 2,42% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.290 μονάδες και κατά 2,06% ο DAX της Φρανκφούρτης στις 9.718 μονάδες.

Κέρδη 1,94% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.633 μονάδες, 1,87% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.740 μονάδες, ενώ η άνοδος για τον ιταλικό FTMIB περιορίζεται κάπως, στο 0,8% και στις 18.836 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι ιταλικές χρηματιστηριακές αρχές αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τραπεζών Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Intesa Sanpaolo SpA και UBI Banca, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν οι συγκεκριμένοι τίτλοι στην αρχή της συνεδρίασης.

Ειδικά για τις μετοχές της Monte dei Paschi, για τις οποίες έχει ανασταλεί το short selling μέχρι το τέλος της συνεδρίασης η παύση διαπραγμάτευσης επιβλήθηκε καθώς ο τίτλος έχανε πάνω από 8%.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών πιέστηκαν χθες μετά το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την παγκόσμια οικονομία τις ανησυχίες ότι η πολύ-αναμενόμενη συγκέντρωση στον κλάδο θα καθυστερήσει αλλά και τις ανησυχίες για την οικονομική υγεία των ιδρυμάτων.

Εν τω μεταξύ, δυναμική επιστροφή της Wall Street, μετά την χθεσινή απουσία της λόγω αργίας, "δείχνουν" τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που καταγράφουν κέρδη μεταξύ 1,6% και 1,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v