Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι του πετρελαίου «ζέστανε» τις ευρωαγορές

Ο ενεργειακός κλάδος ενισχύονταν κατά περισσότερο από 2%, μετά το ράλι του 6% στις τιμές του πετρελαίου. Θετικές οι αντιδράσεις των επενδυτών και σε εταιρικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων αυτά της Heineken, αλλά και της Volkswagen.

Το άλμα του 6% στις τιμές του πετρελαίου έδωσε ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου της Ευρώπης, που με τη σειρά τους «έστειλαν» τους δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τουλάχιστον 1% υψηλότερα, "σπάζοντας" το αρνητικό σερί των τελευταίων δυο συνεδριάσεων.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,11% υψηλότερα στις 376 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 6.438 μονάδες, με 0,91% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.891 μονάδες και με 1,31% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.832 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,96% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.421 μονάδες, κατά 1,36% ο πορτογαλικός PSI στις 5.369 μονάδες και κατά 1,41% ο ιταλικός FTMIB στις 22.686 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλαδικός δείκτης κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 2,2%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς ενισχύονται 2 δολάρια το βαρέλι μετά από μεγάλο trade που έγινε εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα αργού, τα οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Heineken (3,9%), μετά την ανακοίνωση υψηλότερων του αναμενόμενου πωλήσεων στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ κέρδη 3% σημείωσε και η μετοχή της Volkswagen η οποία ναι μεν ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημιές για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, όμως οι επενδυτές εξέφρασαν ανακούφιση που τα αποτελέσματα δεν ήταν χειρότερα, δεδομένου του σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το ένα τέταρτο των μετοχών του Stoxx 600 και το 59% εξ αυτών έχουν είτε ξεπεράσει ή ευθυγραμμιστεί με τις εκτιμήσεις.

Οι όποιες αντιδράσεις από τις ανακοινώσεις της Fed θα φανούν στην αυριανή συνεδρίαση, αν και οι επενδυτές περιμένουν πως δεν θα ανακοινωθεί αύξηση επιτοκίων, καθώς τα προβλήματα στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία δυσκολεύουν την απόφαση για «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η BNP Paribas σχολίαζε χαρακτηριστικά πως «δεν αναμένουμε ξεκάθαρη ένδειξη για τον χρόνο της αύξησης των επιτοκίων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v