Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στις ευρωαγορές

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 2 δολάρια το βαρέλι δίνει ώθηση στον ενεργειακό κλάδο. Σημαντικά κέρδη για Heineken μετά τα αποτελέσματα, ενώ κέρδη καταγράφει ακόμα και η Volkswagen, παρά την ανακοίνωση ζημιών για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Η προσοχή στραμμένη τώρα στη Fed.

Διευρύνονται τα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, μετά το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, και με τους επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed.

Ο ενεργειακός κλαδικός δείκτης καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 2,2%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς ενισχύονται 2 δολάρια το βαρέλι μετά από μεγάλο trade που έγινε εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα αργού, τα οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Heineken (3,9%), μετά την ανακοίνωση υψηλότερων του αναμενόμενου πωλήσεων στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ κέρδη 3% καταγράφει και η μετοχή της Volkswagen η οποία ναι μεν ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημιές για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, όμως οι επενδυτές εξέφρασαν ανακούφιση που τα αποτελέσματα δεν ήταν χειρότερα, δεδομένου του σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το ένα τέταρτο των μετοχών του Stoxx 600 και το 59% εξ αυτών έχουν είτε ξεπεράσει ή ευθυγραμμιστεί με τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα την ανακοίνωση της Fed, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και ίσως δυσκολευτεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική της πριν το τέλος του έτους, λόγω των προβλημάτων στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Η BNP Paribas σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «δεν αναμένουμε ξεκάθαρη ένδειξη για τον χρόνο της αύξησης των επιτοκίων».

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,11% στις 376 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 1,05% στις 6.432 μονάδες, ενώ κέρδη 0,97% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.894 μονάδες και 1,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.831 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,83% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.408 μονάδες, κατά 1,34% ο πορτογαλικός PSI στις 5.368 μονάδες και κατά 1,35% ο ιταλικός FTMIB στις 22.672 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v