Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι επενδυτές φαίνεται πως «ξεπέρασαν» γρήγορα τα αρνητικά στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης της Κίνας και της ευρωζώνης, στρέφοντας την προσοχή τους στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που πλησιάζουν και πάλι τα 50 δολάρια. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου «σώζει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διευρύνουν τα κέρδη τους, μετά το αρνητικό τους ξεκίνημα και την υποχώρησή τους σε χαμηλό ενός μήνα στην χθεσινή συνεδρίαση.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,38% στις 349 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 1,33% στις 6.015 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,76% στις 4.462 μονάδες και κατά 0,72% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.641 μονάδες.

Άνοδος 0,25% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 9.574 μονάδες, 0,52% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.037 μονάδες και 1,16% για τον ιταλικό FTMIB στις 21.275 μονάδες.

Οι επενδυτές φαίνεται πως «ξεπέρασαν» γρήγορα τα αρνητικά στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης της Κίνας και της ευρωζώνης, αν και το σκάνδαλο της Volkswagen εξακολουθεί να λειτουργεί επιβαρυντικά τουλάχιστον για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη PMI της Caixin/Markit έδειξαν πως η μεταποίηση στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξίμισι ετών, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 47 τον Σεπτέμβριο, έναντι του 47,5 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην Ευρώπη, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη και στη Γερμανία, τα οποία ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο, ενώ λίγο νωρίτερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το β' τρίμηνο. Παρά το ότι η μεταποίηση στην ευρωζώνη κινήθηκε σε χαμηλότερο του εκτιμώμενου επίπεδο, οι επενδυτές δείχνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός πως τα στοιχεία δείχνουν ότι παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο παραμένει το σκάνδαλο της Volkswagen, που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, με τους αναλυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν την «επόμενη μέρα» τόσο για την εταιρεία όσο και για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία. Οι μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έφθασαν να υποχωρούν κατά 10%, για να ανακάμψουν όμως αργότερα και να εμφανίσουν άνοδο 1,5%. Τη Δευτέρα είχαν καταγράψει πτώση 18,6% και 19,8% χθες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως το σκάνδαλο ενδέχεται να αφορά 11 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως.

«Με κάποια έκπληξη παρατηρούμε πως η αρνητική αντίδραση στα απογοητευτικά κινεζικά στοιχεία ήταν πολύ περιορισμένη, δείχνοντας πως μεγάλο μέρος των αρνητικών ειδήσεων έχει ήδη προεξοφληθεί», σχολιάζει στο Reuters ο Markus Huber της Peregrine & Black. Κατά τον ίδιο, «καθώς το σοκ της Volkswagen θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, τα γενικότερα θετικά οικονομικά θεμελιώδη και η υποστηρικτική πολιτική των κεντρικών τραπεζών λογικά θα αρχίσουν να παρέχουν όλο και μεγαλύτερη στήριξη στις αγορές».

Εν τω μεταξύ, ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500 (+0,2%) Dow Jones (+0,2%) και Nasdaq (+0,3%), αν και οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεταβλητότητα.

Στα 1,1164 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 0,35% στα 46,52 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 0,12% στα 49,14 δολάρια, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για μείωση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού κατά 3,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v