Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Το σκάνδαλο της Volkswagen σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση αποτελούν "βαρίδι" για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Χειρότερα του αναμενομένου τα στοιχεία για τη γερμανική μεταποίηση.

Τα αρνητικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του σκανδάλου της Volkswagen προκαλούν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές, βάζοντας «φρένο» στην προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από το χαμηλό μήνα που κατεγράφη χθες. Οι δείκτες άνοιξαν οριακά υψηλότερα, αλλά γρήγορα υποχώρησαν έως και 0,5%, για να επιστρέψουν και πάλι σε λίγο υψηλότερο επίπεδο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη PMI της Caixin/Markit έδειξαν πως η μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξίμισι ετών, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 47 τον Σεπτέμβριο, έναντι του 47,5 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο προσκήνιο παραμένει και το σκάνδαλο της Volkswagen, που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, με τους αναλυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν την «επόμενη μέρα» τόσο για την εταιρεία όσο και για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία. Οι μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχωρούν κατά περισσότερο από 7%, έχοντας καταγράψει πτώση 18,6% τη Δευτέρα και 19,8% χθες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως το σκάνδαλο ενδέχεται να αφορά 11 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για  γερμανική μεταποίηση, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου τον Σεπτέμβριο, ενώ λίγο νωρίτερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το β' τρίμηνο.

Ο δείκτης Stoxx 600 έφτασε υνα ποχωρεί κατά 0,19% στις 346 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κινείται 0,12% υψηλότερα στις 4.433 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κινείται οριακά υψηλότερα, γύρω στις 9.575 μονάδες. Κατά 0,51% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, στις 5.966 μονάδες.

Πτώση 0,35% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 9.516 μονάδες, άνοδος 0,11% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.016 μονάδες και 0,37% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 21.108 μονάδες.
Στο 1,1127 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v