Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το sell off στα ομόλογα

Η γαλλική δημοπρασία που αναστάτωσε τις αγορές. Ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 4.900 μονάδες ο CAC. Μαζικές ρευστοποιήσεις στα κρατικά ομόλογα. Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος για το 10ετές κόστος δανεισμού της Γερμανίας. Το ευρώ πέρασε τα $1,13.

Πιέσεις δέχονται οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης καθώς εντείνεται το sell off στα κρατικά ομόλογα της Γηραιάς Ηπείρου για όγδοη ημέρα και με μεγαλύτερη δυναμική. Αφορμή ήταν η δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Γαλλίας, από όπου το Παρίσι άντλησε μεν σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ, αλλά με υπερδιπλάσιο κόστος δανεισμού από ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Η κατάσταση είναι τόσο έντονη, που η Πολωνία αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δική της δημοπρασία ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (που κινείται αντιστρόφως των τιμών) καταγράφει σχεδόν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο της τελευταίας 10ετίας με άλμα 20 μονάδων βάσης στο 0,799%. Σημειώνεται ότι προ ημερών, το γερμανικό 10ετές yield είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,05%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων Ισπανίας εκτινάσσονται κατά 2% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014.

Η αντίδραση των χρηματιστηριακών ήταν άμεση αν και οι αρχικές έντονες πιέσεις έχουν περιοριστεί. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,86% στις 4.938 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε περισσότερο από 2% και κάτω από τις 4.900 μονάδες. Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,28% στις 11.318 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,40% στις 6,837 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες  0,63% στις 10.092 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,15% στις 5965 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ κινείται χαμηλότερα κατά 0,14% στις 22.628 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

«Η ανατροπή των επενδυτικών θέσεων που είχαν επικρατήσει το πρώτο τρίμηνο έχει προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή στις αγορές και αναγκάζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να αμφισβητήσουν εδραιωμένες στρατηγικές σε όλο το επενδυτικό φάσμα» σχολιάζουν οι Financial Times. Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και η σημαντική ανάκαμψη του ευρώ που μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες, αναρριχήθηκε από τα 1,05 δολ., στα 1,1348 δολ.

Το κλίμα πάντως, ήταν αρνητικό για τις χρηματιστηριακές αγορές από το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε για υψηλές αποτιμήσεις. Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην Βρετανία όπου σήμερα άνοιξαν οι κάλπες για τις πλέον αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και στην Αθήνα και τις προσπάθειες σύγκλισης με τους εταίρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v