Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις χθεσινές πιέσεις. Τα βλέμματα συγκεντρώνονται στην Ελλάδα ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ξεχωρίζει η μετοχή της Societe Generale.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη από την εικόνα που καταγράφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αν και εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό το sell off των τελευταίων ημερών στα κρατικά ομόλογα.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,51% στις 11.385 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,02% στις 4975 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,02% στις 6.944 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,1% στις 11.127 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,02% στις 6054 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,41% στις 22.668 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Societe Generale με κέρδη που ξεπερνούν το 3% καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι έντονες διορθωτικές κινήσεις που καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων επηρεάζουν και τις χρηματιστηριακές  αγορές. Αρκετοί επενδυτές προβληματίζονται για το εάν αυτή η αλλαγή της τάσης στην αγορά ομολόγων ενδέχεται να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις κερδών και σε άλλες τοποθετήσεις.

Τα κρατικά ομόλογα ήταν η τοποθέτηση με την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, χάρη στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν αρκετές κεντρικές τράπεζες, με τελευταία την ΕΚΤ. Υπάρχουν όμως, πλέον ενδείξεις κόπωσης, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) έχουν μειωθεί ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. Έτσι, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία κινούνται τις τελευταίες ημέρες απότομα ανοδικά.

Ειδικότερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund έχει υπετριπλασιαστεί μέσα σε 4 συνεδριάσεις κυρίως λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, άγγιξε το 0,517%  εκμηδενίζοντας όλα τα κέρδη του έτους. Μόνο την Τρίτη, οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν μεταξύ 27 και 30 μονάδων βάσης.  «Το τρέχον sell off στα ομόλογα φαίνεται πως σχετίζεται με τις αγορές της ευρωζώνης» εξηγεί και ο Ashish Agrawall της Credit Suisse

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v