Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Τι περιμένουν αναλυτές και επενδυτές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Διορθωτικές κινήσεις για το δολάριο, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις ομολόγων. Στο κόκκινο και τα futures της Wall

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,97% στις 11.865 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% στις 5016 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,71% στις 6.888 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακές απώλειες 0,1% στις 11.025 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,23% στις 5756 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,07% στις 22.479 μονάδες.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αλλάξει σήμερα τη ρητορική της εγκαταλείποντας τη δέσμευση για «υπομονή» σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Εκτιμούν με άλλα λόγια, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στείλει το μήνυμα πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνει τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο. Αυτή η εκτίμηση άλλωστε, καθοδηγεί το δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο 12ετίας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

«Μετά από μήνες υποθέσεων για το πότε θα αλλάξει η Fed τη διατύπωσή της, φαίνεται πως η αναμονή έχει σχεδόν τελειώσει» αναφέρουν οι αναλυτές της Citi και συμπληρώνουν: «Βρισκόμαστε σε αυτή την περίοδο που θα χρειάζεται να διαβάζουμε συνεχώς αναλύσεις και σενάρια για το πότε θα ξεκινήσει η αύξηση επιτοκίων από τη Fed και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες ισχυρές μεταβολές στις αγορές».

Δεν συμμερίζονται όμως, όλοι την ίδια άποψη. Το χρηματιστήριο της Κίνας βρέθηκε νωρίτερα σε νέο υψηλό 7ετίας και του Τόκιο 15ετίας. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί από τα υψηλά 12ετίας, με το δείκτη δολαρίου να διαμορφώνεται στο 99,67 (από 100,39 την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,04% και των 2ετών είναι σχεδόν αμετάβλητος στο 0,67%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων είναι 0,27% και -0,2%., ενώ το ευρώ ανακάμπτει στα 1,0592 δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v