Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στην Ευρώπη ενόψει Fed

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Παραμένει πάνω από τις 12.000 μονάδες ο DAX. Οι αρνητικές εκπλήξεις για τη Γερμανία και τι περιμένουν οι επενδυτές από τη σημερινή συνεδρίαση της Fed.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό μίνι ράλι και το νέο ρεκόρ στην Φρανκφούρτη και την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,07% στις 12.037 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,75% στις 5023 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,25% στις 6.820 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,17% στις 10.984 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι καταγράφει πτώση 0,62 στις 5.752 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,13% στις 22.672 μονάδες.

Οι ειδήσεις από το "μέτωπο" της οικονομίας για την ευρωζώνη ήταν αρνητικές. Ο δείκτης εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ZEW ενισχύθηκε μεν στο 54,3, σημειώνοντας υψηλό 13 μηνών,αλλά αποδείχθηκε πολύ χαμηλότερος των εκτιμήσεων. Σύμφωνα με το Reuters, ο πήχης των προσδοκιών είχε τεθεί στο 58,2. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ινστιτούτου Clemens Fuest η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα. Παράλληλα, η ίδια η Moody's με δύο ξεχωριστές της εκθέσεις - για την ευρωζώνη και ειδικότερα για τη Γερμανία - κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να μην υποτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση Grexit. 

Τα βλέμματα επικεντρώνονται τώρα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία συνεδριάζει σήμερα. Με στελέχη αξιωματούχων της Fed να δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι η Fed έχει καθυστερήσει στην αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές ήταν διστακτικοί και το δολάριο είχε οδηγηθεί σε νέο υψηλό 12ετίας.

Τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία όμως, για βιομηχανική παραγωγή και κατασκευαστική εμπιστοσύνη, αναθεωρούν αυτά τα σενάρια με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναθαρρούν ότι η Fed θα συνεχίσει στη γραμμή της… υπομονής αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εάν η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα γίνει τον Ιούνιο ή αργότερα.

Η μετοχή της Volkswagen ενισχύεται κατά 2,2% καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατά 7% το Φεβρουάριο και κυρίως για την Dacia.

Κέρδη 2,3% καταγράφει και η μετοχή της Sainsbury, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v