Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ευρεία άνοδος για τους περισσότερους δείκτες μετά τις έντονες χθεσινές πιέσεις. Κέρδη 3% για το πετρέλαιο Brent, ενώ το ευρώ συνεχίζει σε πτωτική τροχιά σπάζοντας και το φράγμα του $1,06. Ξεχωρίζει η μετοχή της Adecco και της Credit Suisse.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου μετά το χθεσινό sell off στον ενεργειακό και το μεταλλευτικό κλάδο, καθώς ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου Brent κατά 3%. (ενώ χθες είχε καταγράψει βουτιά 3,7%). 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,75% στις 11.701 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,81% στις 4.970 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,41% στις 6.729 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,84% στις 10.993 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,46% στις 5633 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,63% στις 22.710 μονάδες.

Η σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η συνεπακόλουθη ελεύθερη πτώση του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών δημιουργεί ένα θετικό κοκτέιλ για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα 10ετή yield σε Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία και Φινλανδία, οδηγήθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το ευρώ έσπασε το φράγμα και του 1,06 δολΓια το 2015, το ενιαίο νόμισμα καταγράφει απώλειες 12% έναντι του δολαρίου.

Στον αντίποδα, το ισχυρό δολάριο είναι το βασικό θέμα του έτους, καθώς ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος βρίσκεται σε νέο υψηλό 12ετίας, αγγίζοντας το 98,90 "Η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου στηρίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Διατηρούμε στρατηγική αγοράς στα χαμηλά" δηλώνει ο Francois Savary της Reyl.

"Τις τελευταίες 48 ώρες είδαμε αρνητικό ρεκόρ αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης, μείωση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, παρότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων βρίσκεται στη γωνία, κατάρρευση του ευρώ λόγω του ράλι στο δολάριο που με τη σειρά του έφερε πτωτικές τάσεις στις τιμές των εμπορευμάτων" εξηγεί ο Craig Erlam της Oanda και συμπληρώνει: "Υπό αυτές τις συνθήκες δύσκολα υποστηρίζει κανείς ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν προκαλεί κύματα στις αγορές".

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της Adecco που καταγράφει άνοδο 4,2% καθώς τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Άνοδο 2% καταγράφει και η μετοχή της Credit Suisse συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι (σχεδόν 8%) καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v