Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Έντονες οι πιέσεις στον ενεργειακό και το μεταλλευτικό κλάδο καθώς υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων. Συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα. Χαμηλό 12ετίας για το ευρώ με το βλέμμα στην Ελλάδα. Απώλειες και για τα futures της Wall

Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου που συμπαρασύρονται από τις έντονες πιέσεις στον κλάδο εμπορευμάτων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Credit Suisse με τη μετοχή της να καταγράφει ράλι καθώς ανακοινώθηκε αλλαγή ηγεσίας στην ελβετική τράπεζα

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,08% στις 11.457 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,93% στις 4.891 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,53% στις 6.771 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,41% στις 10.898 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,48% στις 5.545 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,84% στις 22.374 μονάδες.

Απώλειες καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Τις εντονότερες πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός  και ο μεταλλευτικός κλάδος, με τη μετοχή της ΒΡ και η Total κατά 1,5%, ακολουθώντας κατά πόδας την πτωτική τροχιά που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου καθώς το Brent υποχωρεί κατά 0,8% κάτω από τα 58 δολ. ανά βαρέλι. Ο δείκτης STOXX Europe 600 Oil and Gas υποχωρεί κατά 2,3% και καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από όλου τους κλαδικούς δείκτες. Ο δείκτης βασικών πόρων υποχωρεί κατά 1,3%.

«Υπάρχει ακόμη κάποια αδυναμία στην τελική ζήτηση για εμπορεύματα. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται αλλά η δυναμική τελευταία είναι πιο υποτονική» δηλώνει ο Edmund Shing της BCS Asset Management.

Η μετοχή της Gap Energia υποχωρεί κατά 6,7% καθώς η πορτογαλική εταιρεία προχώρησε σε μείωση του στόχου επενδυτικών δαπανών για τα επόμενα 5 χρόνια κατά 20% λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Το ράλι πάντως, συνεχίζεται στα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ προχωρά με το  πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα 10ετή yield Γερμανίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας βρίσκονται σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, αγγίζοντας το 1,073 δολ.

Το τιμόνι της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αναλαμβάνει ο Tidjane Thiam, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ασφαλιστικής Prudential, που είναι και ο πρώτος Αφρικανός που αναλαμβάνει τα ηνία παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας. Σημαντικά κέρδη (3,8%) καταγράφει και η γερμανική αντασφαλιστική Hannover Re, η οποία προχώρησε σε αύξηση μερίσματος στα 4,25 ευρώ ανά μετοχή, από 3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v