Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε τροχιά απωλειών οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Αρνητικές εκπλήξεις για τη γερμανική οικονομία που προβληματίζουν. Επανέρχονται τα σενάρια για ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Η προσοχή και στο κρίσιμο Eurogroup.

Αρνητικό πρόσημο επικρατεί στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street και τις αγορές της Ασίας, καθώς επικρατεί νευρικότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed, αλλά και για το σημερινό Eurogroup. Παράλληλα, τα οικονομικά μεγέθη για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δημιουργούν προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 - που την Παρασκευή έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό - υποχωρεί κατά 0,64% στις 11.476 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78% στις 4925 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,56% στις 6.873 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,7% στις 11.014 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,64% στις 5649 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,32% στις 22.365 μονάδες.

Τα νέα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας δημιουργούν αμφιβολίες για το εάν η χώρα μπορεί να πετύχει την απαιτούμενη ανάπτυξη ώστε να συμπαρασύρει ανοδικά την ευρωζώνη. Η μείωση των εξαγωγών αποδείχθηκε χειρότερη από κάθε πρόβλεψη καθώς άγγιξε το 2,1% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν για τον Ιανουάριο μείωση κατά μόλις 1,5%, ενώ η δυσμενέστερη πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση κατά 2%.

Παράλληλα, οι εισαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%. Ειδικότερα η εικόνα των εισαγωγών υποδεικνύει συνεχιζόμενη αδυναμία στο μέτωπο της εγχώριας ζήτησης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Και αυτά συμβαίνουν ενώ επανέρχονται τα σενάρια για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.  Η Wall Street έκλεισε την Παρασκευή με βαριές απώλειες καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Jeffrey Lacker, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5,5% έναντι 5,7% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν 295.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 240.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Nicolaus & Co, Chad Morganlander, «Οι επενδυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις κινήσεις της Fed τους επόμενους μήνες. Τα καλά οικονομικά στοιχεία δημιουργούν την αίσθηση ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v