Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικοί οι επενδυτές λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μικτή εικόνα δίνουν τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη. Ήπιες πιέσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα futures της Wall. Σε χαμηλό 6 εβδομάδων το ευρώ.

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις από τα πρόσφατα υψηλά καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση καθώς αναμένουν τις συνεδριάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, τόσο το Λονδίνο όσο και η Φρανκφούρτη βρέθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Σήμερα ωστόσο, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,16% στις 11.262 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,16% στις 4877 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,28% στις 6.890 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,26% στις 10.985 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,16% στις 5562 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,07% στις 22.003 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης MSCI All Country World υποχωρεί κατά 0,2% ενώ τα χρηματιστήρια της Ασίας κινήθηκαν σε χαμηλότερα στοιχεία, παρά τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας (δείκτης ΡΜΙ).

Στην Ευρώπη, τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα δίνουν μία μικτή εικόνα. Ο δείκτης ΡΜΙ (που δείχνει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα) βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών, αλλά αποδείχθηκε χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων. Οι λιανικές πωλήσεις από την άλλη πλευρά, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων εννέα ετών. Η προσοχή τώρα στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

«Οι επενδυτές γίνονται λίγο πιο επιφυλακτικοί περιμένοντας αύριο (Πέμπτη) τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως και τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ την Παρασκευή» που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed δήλωσε ο Αντρέα Τουένι, της Saxo Bank και συμπλήρωσε: «Δεν είναι έκπληξη να υπάρχει μία ανάπαυλα στο ράλι. Οι μετοχές κινούνται ανοδικά από τις αρχές του έτους. Ορισμένοι άνθρωποι θέλουν να ρευστοποιήουν κάποια κέρδη».

Το ευρώ πάντως, κινείται πτωτικά αγγίζοντας το 1,1121 δολ., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο έξι εβδομάδων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v