Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Τραπεζικές πιέσεις με το πρόστιμο-μαμούθ των 3,2 δισ. δολ. που επέβαλαν οι αρχές σε πέντε ομίλους για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Αρνητικό πρόσημο στα futures της Wall.

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων και τα υψηλά πέντε εβδομάδων. Αφορμή για τις διορθωτικές κινήσεις είναι το ομαδικό πρόστιμο που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές ΗΠΑ, Βρετανίας και Ελβετίας σε πέντε τράπεζες, ύψους 3,2 δισ. δολ. σε πέντε τράπεζες.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,3% στις 9.244 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,06% στις 4.199 και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,37% στις 6.603 μονάδες. 

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,33% στις 10.201 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,72% στις 5.148 και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,89% στις 18.893 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,89% στις 335 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταγράφει άνοδο 9,3% από τα υψηλά έτους που πέτυχε στις 16 Οκτωβρίου όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε άπαντες επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, μετά τα πρόστιμα που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας σε Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1,3%. Η μετοχή της HSBC υποχωρεί 0,9%, της RBS 0,2%, της JPMorgan και της Citi (που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης) 0,7% και 0,9% αντιστοίχως. 

Η μετοχή της Barclays - για την οποία η έρευνα συνεχίζεται καθώς δεν συμπεριελήφθη στον ομαδικό διακανονισμό - υποχωρεί κατά 2%. "Η αναβολή της ανακοίνωσης για την Barclays δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα" εξηγεί Βρετανός trader. 

Έντονες πιέσεις δέχεται επίσης η ιταλική τράπεζα Unicredit, η οποία υποχωρεί 3,1% και η Banco Popolare με απώλειες 3,79% η οποία ανακοίνωσε στόχο μείωσης του χρέους για το 2014 και κοινοποίησε πτώση στα κέρδη εννεαμήνου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v