Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Με κινητήριο δύναμη τα εταιρικά αποτελέσματα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο. Ο κατασκευαστικός κλάδος και οι φαρμακευτικές ηγούνται της ανόδου. Επιμένουν οι πιέσεις σε τράπεζες μετά την S&P.

Ανοδική αντίδραση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται σε θετικό πρόσημο. Στήριξη κυρίως από τα εταιρικά αποτελέσματα, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νευρικότητα διατηρείται μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,27% στις 6.757 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,73% στις 3.252 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,29% στις 5.765 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,12% στις 7.035 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε περισσότερο από 2%. Ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,37% στις 5.133 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,31% στις 14.553 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η Ιταλία πέρασε χωρίς εμπόδια τον σκόπελο των σημερινών δημοπρασιών, αντλώντας σχεδόν 6 δισ. ευρώ, αν και το κόστος του 10ετούς δανεισμού αυξήθηκε αισθητά.

Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται πως ηγείται της ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, η μετοχή της γαλλικής Vinci ενισχύεται κατά 4,1% μετά την αναβάθμιση του στόχου πωλήσεων για το έτος. Επίσης, άλμα 10% καταγράφει η μετοχή της σουηδικής Sandvik, της οποίας τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
 
Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται και η φαρμακευτική Sanofi, της οποίας η μετοχή ενισχύεται κατά 2,9% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Στο στόχαστρο, πάντως, εξακολουθούν να βρίσκονται οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών, μετά την υποβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες από την S&P και ενώ στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «κρίση τεραστίων διαστάσεων». Έτσι, η μετοχή της BBVA υποχωρεί κατά 2,3%, της Banco Santander κατά 2% και της Bankinter κατά 1,9%.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η μετοχή της BNP Paribas υποχωρεί κατά 2,4%, της Societe Generale κατά 2,1% και της Credit Agricole κατά 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v