Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πιέσεις για τους περισσότερους δείκτες και κάθετη πτώση 2% στη Μαδρίτη. Αιφνιδιαστική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη. Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων οι αγορές.

Στο κόκκινο και πάλι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς προκύπτουν νέα δυσοίωνα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντική.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,46% στις 6673 μονάδες, οπ γαλλικός CAC 40 κατά 0,91% στις 3204 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,03% στις 5.717 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,01% στις 6976 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,3% στις 5125 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,32% στις 14.413 μονάδες.

Οριακή πτώση καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ευρωζώνης υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό 14 μηνών, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης βλέποντας βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία στην επόμενη διετία.

Οι επενδυτές, εκτός από την κρίση της ευρωζώνης, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την εικόνα και από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Έτσι, η μετοχή της Unilever ενισχύεται κατά 4,5% αφού ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων. Κέρδη 2% καταγράφει κι η μετοχή της Royal Dutch Shell και άλμα 5% η μετοχή της Vivendi SA, η οποία διέψευσε τα σενάρια για διάσπαση της εταιρείας.

Αντιθέτως, βουτιά καταγράφουν οι μετοχές της Alcatel-Lucent (13%) και της AstraZeneca (6,4%) καθώς και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αποτελέσματα και στόχους που απογοήτευσαν τις αγορές. Πτώση 5,6% και για την μετοχή της Deutsche Bank η οποία ανακοίνωσε σημαντική μείωση κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v