Ευρεία άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη μεγαλύτερα από 1% σε Παρίσι, Φρανφκούρτη. Άλμα 2,3% σε Μιλάνο. Απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη Γερμανία. Τσουχτερό επιτόκιο αλλά και ζήτηση-έκπληξη στη δημοπρασία της Ισπανίας.

Οι ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας καθώς και η απροσδόκητη ζήτηση στη σημερινή δημοπρασία της Ισπανίας είναι οι βασικές αιτίες για την ευρεία άνοδο που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,23% στις 6.706 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,5% στις 3.253 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,85% στις 5.715 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,8% στις 7.266 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,33% στις 5.191 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άλμα 2,39% στις 14.754 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν σειρά οικονομικών μεγεθών.

Η συνεδρίαση, ωστόσο, ξεκίνησε με οριακές κινήσεις. Το κλίμα άλλαξε όταν κοινοποιήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία, ο οποίος ενισχύθηκε περισσότερο από όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά και στο ευρώ, που ενισχύεται κατά 0,2% στο 1,3155 δολ. Για πολλούς αναλυτές, άλλωστε, το μείζον θέμα για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να μπορέσει η γερμανική οικονομία να στηρίξει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σχεδόν ταυτόχρονα κοινοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα της ισπανικής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων. Το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε σημαντικά -όπως άλλωστε αναμενόταν-, αλλά οι επενδυτές φαίνεται πως στάθηκαν περισσότερο στην ισχυρή ζήτηση, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν εκ νέου κάτω από το 6% οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων και να ανακάμψουν οι μετοχές των τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Banco Santander καταγράφει κέρδη 2% και η BBVA 2,3%.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Repsol, η οποία καταγράφει κάθετη πτώση 5% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αργεντινής για επανακρατικοποίηση της YΡF. Ισχυρή πτώση 2,6% καταγράφει και η μετοχή της Mark & Spencer μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v