Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στις ευρωαγορές μετά τη Moody΄s

Βουτιά σχεδόν 3% για τον DAX, ενώ κατά 2,8% υποχωρεί το Παρίσι, μετά την προειδοποίηση της Moody's για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας. Η Κίνα προειδοποιεί για μακροχρόνια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Έντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το καμπανάκι της Moody's για ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας. Παράλληλα, υπάρχει και αδιέξοδο στο Κογκρέσο ως προς τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος στις ΗΠΑ. Η Κίνα, επίσης, προειδοποιεί για μακροχρόνια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά  2,9% στις 5.631 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,86% στις 2.911 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,13% στις 5.249 μονάδες.

Έντονες πιέσεις και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street και ειδικότερα του Dow Jones, που υποχωρεί κατά 167 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2,41% στις 8.110 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,97% στις 5.390 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει βουτιά 3,45% στις 14.708 μονάδες.

Λίγο νωρίτερα, η Moody's στο Weekly Economic Outlook ανέφερε ότι εάν το κόστος δανεισμού της Γαλλίας παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τότε ενδεχομένως να υπάρξουν επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Λίγο αργότερα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης για το 2012. "Η γερμανική οικονομία οδεύει σε δύσβατη περιοχή", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Bundesbank.

Στις ΗΠΑ, η διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου, που συστάθηκε για να προτείνει μέτρα μείωσης του ελλείμματος (μετά και την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P), έχει προθεσμία μέχρι τις 23 Νοεμβρίου για να καταθέσει την έκθεσή της. Ο ξένος Τύπος, όμως, αναφέρει πως κατά πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ οδεύουν σε νέο αδιέξοδο ως προς τη δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης προειδοποίησε για μακροχρόνια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και ζήτησε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v