Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ράλι για τις πετρελαϊκές στις ευρωαγορές

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Λιβύη αλλά και τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν. Θετικό και το πρόσημο στα futures της Wall. Το νέο ρεκόρ του χρυσού όμως, μαρτυρά ότι η νευρικότητα... καλά κρατεί.

Οι εξελίξεις στην Λιβύη και τα σενάρια για «επιστροφή» του λιβυκού πετρελαίου στην διεθνή αγορά, όπως και οι χαμηλές αποτιμήσεις μετά και την προηγούμενη δραματική εβδομάδα για τις αγορές, είναι η βασικότερες αιτίες για την σημερινή ισχυρή ανάκαμψη των ευρωαγορών, αλλά και το θετικό πρόσημο που καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η εκτίναξη του χρυσού όμως, σε νέο ρεκόρ, στα 1.890 δολ/ουγκιά αλλά και η ανοδική πορεία των spreads και των CDS των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μαρτυρά πως η νευρικότητα… καλά κρατεί.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 αν και ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ενισχύεται κατά 0,31% στις 5.497 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,36% στις 3057 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,66% στις 5.124 μονάδες.

Θετικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,52% στις 8.265 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 1,13% στις 6.080 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 2,76% στις 15.005 μονάδες.

Πρωτοπόρος της ανόδου είναι ο πετρελαϊκός κλάδος καθώς αρκετές πετρελαϊκές σπεύδουν να δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην λιβυκή αγορά. Η μετοχή της ιταλικής ΕΝΙ, της πετρελαϊκής με την ισχυρότερη παρουσία στην Λιβύη, καταγράφει άνοδο 4,7%.

Οι αναλυτές πάντως, αν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το θετικό κλίμα κατά την διάρκεια της εβδομάδας, επισημαίνουν πως οι αγορές αναμένουν την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke την Παρασκευή, εστιάζοντας στο εάν θα υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την στήριξη της οικονομίας, μετά την πρωτοφανή δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για διετή περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v