Θετικά πρόσημα στις ιαπωνικές αγορές με ώθηση από το γεν

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 1,82% στις 38.605 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε με κέρδη πάνω από 1%. Απώλειες 0,8% για το γεν έναντι του δολαρίου. Στο επίκεντρο οι κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας μετά το αποτέλεσμα σοκ στις ιαπωνικές εκλογές.

Θετικά πρόσημα στις ιαπωνικές αγορές με ώθηση από το γεν

O ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 και ο δείκτης Topix κινήθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, λαμβάνοντας ώθηση από το αδύναμο γεν εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το κυβερνών κόμμα LPD. 

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 1,82% στις 38.605 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε με κέρδη πάνω από 1%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε 0,8% έναντι του αμερικανικού. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 153,5 γεν το δολάριο. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αποτρέψει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε νέα άνοδο των επιτοκίων. 

Η παράταξη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή για πρώτη φορά από το 2009. Το αποτέλεσμα είναι πρωτοφανές για το PLD, που έχει κατορθώσει να βρίσκεται στην εξουσία για τα 69 χρόνια της ύπαρξής του, μέχρι που ένα οικονομικό σκάνδαλο στους κόλπους του εξόργισε τους ιάπωνες ψηφοφόρους.

Η Ιζούμι Ντεβαλιέ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America για την Ιαπωνία, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια μπορεί να αναβάλουν για κάποιο διάστημα τις αυξήσεις επιτοκίων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν μπορεί να αγνοήσει την παρατεταμένη αδυναμία του γεν. 

«Δεν πιστεύω ότι αυτό σημαίνει αναγκαστικά ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα κάνει κίνηση για το ορατό μέλλον. Προφανώς, πρέπει να παρακολουθείς τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά μπορεί να βρισκόμαστε και πάλι σε τροχιά για αυξήσεις επιτοκίων τον Ιανουάριο ή τον Δεκέμβριο, ανάλογα με το που πάει το γεν» ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v