Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα χρονιάς για τις κινεζικές μετοχές

Πονοκέφαλος τα στοιχεία για την δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων. Πιέσεις στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για τη νέα χρονιά.

Πτωτικό ξεκίνημα χρονιάς για τις κινεζικές μετοχές

Οι κινεζικές μετοχές έσυραν προς τα κάτω τις μετοχές της Ασίας την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία και μια ομιλία του προέδρου Xi Jinping που κατέγραψε τους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Ο δείκτης αναφοράς του δείκτη μετοχών του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε έως και 1,7%, ενώ οι αντίστοιχοι στην ηπειρωτική χώρα και την Ταϊβάν υποχώρησαν επίσης. Οι απώλειες οδήγησαν ένα δείκτη αναφοράς περιφερειακών μετοχών στην πρώτη πτώση σε επτά ημέρες.

Η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, ενώ ένας ιδιωτικός δείκτης μεταποίησης που κυκλοφόρησε την Τρίτη έδειξε ελαφρά άνοδο. 

Η όρεξη για κίνδυνο, πάντως, παραμένει ισχυρή αφού οι παγκόσμιες μετοχές έκλεισαν το 2023 με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό τους εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω της προοπτικής ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια φέτος.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6%, δίνοντας πίσω μερικά από τα κέρδη ( 4,5%) του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι πολύ μακριά από το υψηλό πέντε μηνών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι αγορές της Ιαπωνίας είναι κλειστές λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v