Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούν την Παρασκευή μετά την υπόσχεση των δυτικών κυβερνήσεων για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προσπάθεια του Πούτιν να στηρίξει το ρούβλι, απειλώντας ότι θα είναι το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.
Πτώση καταγράφεται στο Χονγκ Κονγκ και τη Σανγκάη ενώ άνοδο σημειώνει το Τόκιο. Ειδικότερα, ο Hang Seng εμφανίζει απώλειες 2,55% στις 21.389 μονάδες, ενώ ο δείκτης του κινεζικού χρηματιστηρίου υποχωρεί 1% στις 3.216 μονάδες. Στις 28.149 μονάδες ο Nikkei 225, με οριακή άνοδο 0,14%.
Ο ευρύτερος δείκτης Asia Dow υποχωρεί 0,5% στις 3.614 μονάδες.
Το πετρέλαιο εμφανίζει οριακές μεταβολές, αλλά παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, στα 112,5 δολάρια στη Νέα Υόρκη. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται πάνω από 50% μέχρι στιγμής το 2022 λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και διαταραχές στην προσφορά.
Οι δυτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υποσχέθηκαν περισσότερες κυρώσεις. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι είχαν σκοπό να «αυξήσουν τον πόνο» στον Πούτιν. Όμως οι ηγέτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για πιθανές νέες κινήσεις.
Ο Πούτιν απείλησε ότι θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους πελάτες που βασίζονται στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας να πληρώνουν σε ρούβλια. Αυτό θα αύξανε τη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα, ωθώντας προς τα πάνω μια συναλλαγματική ισοτιμία που έχει υποχωρήσει λόγω των κυρώσεων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την Πέμπτη αυτό το ενδεχόμενο, δημιουργώντας ενδεχομένως μια σύγκρουση για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η απαίτηση του Πούτιν είναι ένα «πονηρό παιχνίδι» για να ματαιώσει τις κυρώσεις ενώ «αυξάνει την αβεβαιότητα για τη Δύση», δήλωσε ο Tan Boon Heng της Mizuho Bank σε έκθεσή του.