Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή των πωλητών στις ασιατικές αγορές

Οι πωλητές επέστρεψαν στις ασιατικές αγορές, με τους βασικούς δείκτες της περιοχής να καταγράφουν υψηλές απώλειες και τον MSCI Asia Pacific να ”συμπληρώνει”, πλέον, πτώση 10% από τις αρχές του έτους.

Επιστροφή σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης για τις ασιατικές αγορές, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η πρόβλεψη της Goldman Sachs για πιθανή ύφεση στην Ιαπωνία εντείνει το αρνητικό κλίμα.

Ισχυρές απώλειες, για μία ακόμη συνεδρίαση, για τις μετοχές ιαπωνικών τραπεζικών ομίλων, όπως αυτές των Mitsubishi UFJ Financial Group (-5,1%) και Sumitomo Mitsui Financial Group (-5%), ενώ στον ”χορό” των απωλειών εισέρχεται και ο κατασκευαστικός κλάδος, με τη μετοχή της Komatsu (του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής εξοπλισμού κατασκευών της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 6,5%.

”Οι ΗΠΑ είτε έχουν, ήδη, εισέλθει σε ύφεση, είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτήν”, υποστηρίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Hans Goetti, επικεφαλής επενδύσεων στην LGT Bank, ο οποίος προσθέτει ότι ”η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και οι ρευστοποιήσεις θα αποτελέσουν το ”στίγμα” των αγορών για τους επόμενους μήνες”.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχωρεί 3%, με τις απώλειές του από τις αρχές του έτους να έχουν φτάσει στο 10%, ενώ ο δείκτης που καταγράφει τη μεταβλητότητα του MSCI Asia Pacific να διαμορφώνεται στις 61 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998.

Σε ανάλογη τροχιά η αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να υποχωρεί 6,2% και τον σύνθετο δείκτη της αγοράς της Σαγκάης Shanghai Composite να σημειώνει απώλειες της τάξης του 5,84% (με την ενδοσυνεδριακή του πτώση να έχει ξεπεράσει το 7%).

Απώλειες 3,97% για τον Nikkei και πλησίον του 4,72% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Ελεγχόμενες απώλειες υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών –βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg– με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,34%. Ισχυρότερες οι πιέσεις για FTSE 100 και CAC 40 με πτώση 0,61% και 0,86% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v