Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ισχυρό γεν «έριξε» την Ασία

Η διαμόρφωση του γεν σε υψηλό 14 ετών έναντι του δολαρίου έπληξε τους εξαγωγικους ομίλους και αποτέλεσε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές. Απώλειες 0,6% για Nikkei, βύθισε 3% για την Κίνα.

Το ράλι του γεν έναντι του δολαρίου, με το ιαπωνικό νόμισμα να διαμορφώνεται σε υψηλό 14 ετών έναντι του αμερικανικού μετά και από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος, έδρασε ως αρνητικός καταλύτης στις ασιατικές αγορές.

Σημαντικές πιέσεις για τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων, με την Toyota Motor να υποχωρεί 0,9% και την Honda Motor να αποδυναμώνεται 1,1%. Την ίδια στιγμή οι φόβοι ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα παρέμβει για να «συγκρατήσει» την υψηλή παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, η οποία θεωρείται ότι δημιουργεί «φούσκες» στις τιμές παγίων.

«Οι ανησυχίες για τη δημιουργία φούσκας σε αρκετά πάγια, όπως μετοχές και αγορά ακινήτων, έχει αλλάξει τη διάθεση στην κινεζική αγορά, η οποία ακολουθούσε ανοδική πορεία από τον Σεπτέμβριο έως και τώρα», τονίζει στο Reuters κορυφαίος trader στη Σαγκάη.

Απώλειες 0,3% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο ένα προς δύο. Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης η αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να υποχωρεί 3,82% και τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται κατά 3,52%.

Σε τροχιά πιέσεων ο Nikkei με πτώση της τάξης του 0,62%, ενώ ηπιότερη εικόνα ρευστοποιήσεων στην Αυστραλία όπου ο ASX αποδυναμώθηκε κατά 0,28%. Πτώση 1,07% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ απώλειες 0,77% σημείωσε ο δείκτης Kospi στην αγορά της Ν. Κορέας.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, αν και εξαιτίας της αργίας στην Wall Street (εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών) δεν αναμένεται ιδιαίτερη κινητικότητα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Πτώση 11 μονάδων για τον FTSE 100, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται κατά 16 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 17 μονάδες χαμηλότερα.

Σταθεροποιητικές τάσεις, χωρίς "εορταστική διάθεση" επικράτησαν στην Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 10.464,40 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,45% στις 1.110,63 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 0,32% στις 2.176,05 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v