Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Citi "κράτησε" τις ασιατικές αγορές

Η είδηση ότι το αμερικανικό δημόσιο θα αυξήσει, έως το 40%, το μερίδιο που κατέχει στη Citi, έδρασε θετικά για τις ασιατικές αγορές, περιορίζοντας τις απώλειες του Nikkei και οδηγώντας σε άνοδο Χονγκ Κονγκ και Κίνα.

Η είδηση ότι το αμερικανικό δημόσιο θα αυξήσει, έως το 40%, το μερίδιο που κατέχει στη Citi, έδρασε θετικά για τις ασιατικές αγορές, περιορίζοντας τις απώλειες του Nikkei και οδηγώντας σε άνοδο Χονγκ Κονγκ και Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» -αλλά και του συνόλου των διεθνών ΜΜΕ- η Citi ζητά από τις αμερικανικές αρχές να «δώσουν το OK» προκειμένου επενδυτές και κρατική μηχανή να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μετατροπή προνομιούχων μετοχών συνολικής αξίας 75 δισ. δολαρίων σε κοινές μετοχές.

Το ενδεχόμενο αυτό ήταν αρκετό για να στηρίξει την ανοδική τροχιά χρηματοοικονομικών ομίλων στην Ασία, με τη μετοχή της KB Financial Group να ενισχύεται 1,8%.

«Η είδηση ότι το αμερικανικό δημόσιο θα στηρίξει την Citi προσφέρει ανακούφιση στους επενδυτές, καθώς πιστεύουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να πράξουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτρέψουν κατάρρευση κάποιου κορυφαίου χρηματοοικονομικού ομίλου», τονίζει στο Bloomberg η κ. Nicole Sze, διαχειρίστρια κεφαλαίων 350 δισ. δολαρίων.

Κέρδη 0,6% για τον ευρύτερο ασιατικό δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος πριν από τη δημοσιοποίηση της είδησης για τη Citi σημείωνε απώλειες 1,1%.

Στο 0,54% η πτώση για τον Nikkei, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και η αγορά της Αυστραλίας, με τον ASX να υποχωρεί 1,5%. Στον αντίποδα στην «θετική περιοχή» έκλεισαν οι αγορές Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους Hang Seng και Kospi να ενισχύονται 2,7% και 3,15% αντίστοιχα. Κέρδη 1,65% κατέγραψε ο Shanghai Composite στην αγορά της Κίνας.

Σε τροχιά ισχυρών πιέσεων βρέθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς οι φόβοι για κρατικοποιήσεις τραπεζών και η κάθετη πτώση των μετοχών Citi και Bank of American, οδήγησαν ισχυρά χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,34% στις 7365,67 μονάδες, ο Nasdaq 0,11% στις 1441,23 μονάδες και ο S&P 1,14% στις 770,05 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 6,1%, ο S&P 6,9% και ο Nasdaq 6,1%.

Η Citi στηρίζει και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών τα οποία, αυτήν την ώρα, κινούνται ανοδικά με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη 1,2%, τον FTSE 100 να ενισχύεται 1% και τον CAC 40 να κινείται 1,3% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v