"Προκλητικές" οι αποτιμήσεις των blue chips

Tο premium των ελληνικών μετοχών για το 2008 σε όρους κερδών έχει μηδενιστεί για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας, αν και διατηρείται,
έχει περιοριστεί στο επίπεδο του 7%. 

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Προκλητικές οι αποτιμήσεις των blue chips
 ** Oι πίνακες για τις αποτιμήσεις των ελληνικών blue chips 2008 & 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

H Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνουν να είναι σε θέση να ξεφύγουν από τις αρνητικές και συνάμα άκρως ανησυχητικές καταστάσεις στο εξωτερικό και εδώ και μερικές συνεδριάσεις συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά επανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 3.250 - 3.300 μονάδων.

Οι δείκτες έχουν πλησιάσει και πάλι κομβικά - χαμηλά σημεία διαπραγμάτευσης και η συζήτηση καταλήγει ξανά στις αποτιμήσεις και στο κατά πόσον η πτωτική πορεία των ξένων αγορών αλλά και της Σοφοκλέους μπορεί να έχει και άλλα καύσιμα ή, στο αντίθετο σενάριο, ποιοι τίτλοι έχουν διαμορφωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης και πλέον μπορούν με σαφήνεια να χαρακτηριστούν «φθηνοί», σε σύγκριση είτε με τις εγχώριες επιλογές είτε με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι Έλληνες επενδυτές, αλλά πολύ περισσότερο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην αποτίμηση των μετοχών σε τέτοιες δυσμενείς περιόδους, αφού το «έξυπνο χρήμα» είθισται να... ψαρεύει όταν οι αγορές έχουν «ματώσει» από την πτώση και από τις συνεχόμενες πωλήσεις.

Οι αποτιμήσεις των blue chips βρίσκονται στο προσκήνιο αφού η συνεχιζόμενη κατρακύλα της αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα προκαλεί αναπόφευκτα συγκρίσεις με τις ευρωπαϊκές μετοχές.

- Τι δείχνουν οι δείκτες

Οι αποτιμήσεις των δεικτών και των επιμέρους μετοχών που τους συνθέτουν είναι σημαντικό στοιχείο για την εισροή ή αντίθετα για την εκροή κεφαλαίων. Οι πολλαπλασιαστές κερδών, εσωτερικής αξίας, οι μερισματικές αποδόσεις αλλά και οι εκτιμώμενοι ρυθμοί κερδοφορίας των εταιρειών (P/E, P/BV, DY και EPS Growth) που χαρακτηρίζουν έναν δείκτη αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία μελέτης από τους θεσμικούς επενδυτές σε τέτοιες δύσκολες περιόδους.

Σε όρους αποτιμήσεων, η ελληνική αγορά μετοχών τα τελευταία έτη διαπραγματευόταν με σημαντικό premium της τάξεως του 20% και του 25% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές σε όρους πολλαπλασιαστών καθαρής κερδοφορίας.

Σήμερα, ωστόσο, η εικόνα των δεικτών για τις ελληνικές μετοχές έχει βελτιωθεί αισθητά. Πλέον το premium των ελληνικών μετοχών για το 2008 σε όρους κερδών έχει μηδενιστεί για τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας, αν και διατηρείται, έχει περιοριστεί στο επίπεδο του 7%.

Παράλληλα, η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών είναι πολύ υψηλότερη για το 2008, και μάλιστα κατά 93 μονάδες βάσης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές του δείκτη DJ Euro Stoxx, με αποτέλεσμα την παρούσα χρονική στιγμή οι χαμηλότερες αποτιμήσεις να καθιστούν τους εγχώριους τίτλους ακόμα πιο ελκυστικούς.

Όπως φαίνεται στον πίνακα με τις αποτιμήσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 και το 2009, ο εγχώριος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι διαπραγματεύσιμος σε χαμηλότερα επίπεδα δεικτών έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως αυτός απεικονίζεται από τους πολλαπλασιαστές διαπραγμάτευσης του δείκτη DJ Euro Stoxx.

Πιο συγκεκριμένα, για τα συγκεκριμένα έτη ανάλυσης (2008 και 2009), ο FTSE/ASE-20 είναι διαπραγματεύσιμος με P/E 10,37 και 8,39 για το 2008 και το 2009, έναντι 10,36 και 9,29 για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή με premium 0,11% και discount 9,73% αντίστοιχα για τα δύο έτη.

- Έκπληξη από τα κέρδη

Το στοιχείο που προκαλεί μεγάλη έκπληξη όσον αφορά στον δείκτη FTSE/ASE-20, σύμφωνα με τις προβλέψεις τις οποίες συλλέγει στη βάση δεδομένων της η FactSet, είναι ότι θα εμφανίσει αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης των κερδών ανά μετοχή του σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους για το τρέχον έτος, παρόλο που η εικόνα αυτή αντιστρέφεται άρδην για το 2009. Οι ρυθμοί κερδοφορίας των ελληνικών μετοχών κατά τα τελευταία πέντε έτη ήταν το μεγαλύτερο «όπλο» τους για την εξέλιξη των τιμών στο ταμπλό.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 κυμαίνεται στο 5,06%, έναντι μόλις 0,89% για τον ελληνικό δείκτη των blue chips, στοιχείο το αποτελεί σημαντική αρνητική εξέλιξη για την ελληνική αγορά μετοχών. Για το 2009, ο FTSE/ASE-20 επαναπροσεγγίζει τις «συνήθεις επιδόσεις» του με το απόλυτο μέγεθος να διαμορφώνεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών, κοντά στο 24%, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης μόλις που κινείται στο 12%.

Από την άλλη πλευρά, ένα θετικό στοιχείο το οποίο εξισορροπεί ίσως το EPS Growth για το 2008 είναι η εξέλιξη των δεικτών σε όρους λογιστικής αποτίμησης (P/BV). Οι ιστορικοί πολλαπλασιαστές της ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης κυμαίνονταν σε επίπεδα ανώτερα από τις 2 φορές και το μέσο premium προσέγγιζε κατά μέσο όρο το 25% - 30%.

Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών πλέον διαμορφώνεται στη 1,64 και στη 1,47 φορά για το 2008 και το 2009, ενώ ο DJ Euro Stoxx είναι διαπραγματεύσιμος με 1,53 και 1,41 φορά.
Ωστόσο, δεν είναι ακριβές το πόσο θα επηρεαστούν οι συγκεκριμένοι δείκτες από τις διαγραφές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το premium των ελληνικών blue chips σε όρους λογιστικής αξίας έχει μειωθεί στο 7% για φέτος και μόλις στο 4,78% για το επόμενο έτος και είναι ίσως το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο οι επενδυτές, αφού αυτός ο δείκτης έχει παρουσιάσει και τη σημαντικότερη μείωση.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 538 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (11-15 Ιουλίου 2008).

** Oι πίνακες για τις αποτιμήσεις των ελληνικών blue chips 2008 & 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v