Γιατί το Χ.Α. είναι πιο δυνατό απ’ όσο το ’99

Παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις και τους φόβους για νέες εξόδους εισηγμένων από το ΧΑ, το ”νέο αίμα” φαίνεται να υπερκαλύπτει με άνεση τις όποιες απώλειες. Παράλληλα, οι σημερινές επιλογές τις οποίες προσφέρει το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι περισσότερες και ισχυρότερες σε σχέση με το παρελθόν. Τι δείχνει η σύγκριση με το 1999.

Γιατί το Χ.Α. είναι πιο δυνατό απ’ όσο το ’99
του Στέφανου Κοτζαμάνη

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις νέες μετοχές από το 2000 μέχρι σήμερα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις και τους φόβους για νέες εξόδους εισηγμένων εταιρειών από το ταμπλό της Σοφοκλέους, το ”νέο αίμα” φαίνεται να υπερκαλύπτει με άνεση τις όποιες απώλειες. Το σημερινό χρηματιστήριο μάλιστα φαίνεται πολύ πιο ισχυροποιημένο σε σχέση με εκείνο του 1999.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς που υποδέχονται με έντονο προβληματισμό κάθε νέα δημόσια πρόταση, καθώς με αυτόν τον τρόπο μία ακόμη εταιρεία κινδυνεύει να αποχωρήσει από τη Σοφοκλέους.

Με τον ταχύτατο ρυθμό, μάλιστα, που έχουν πάρει οι δημόσιες προτάσεις, υπάρχει φόβος ότι τα επόμενα χρόνια θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε μάρτυρες εκτεταμένης αποψίλωσης της Σοφοκλέους. Μόνο κατά την τελευταία διετία είδαμε να αποχωρούν -ή έστω να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν- από το χρηματιστήριο σημαντικότατες μετοχές όπως ο Γερμανός, η Εθνική Ασφαλιστική και η Hyatt.

* Επίφοβες επίσης για ”απόσυρση” είναι οι μετοχές της Cosmote, της Vivartia, της Αθηνάς και ενδεχομένως της Attica Συμμετοχών, του Περσέα, της Elmec Sport κ.ά. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Vivartia προέρχεται από τη συγχώνευση τεσσάρων εισηγμένων (Δέλτα Συμμετοχών, Chipita, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης), τότε το πιθανό πλήγμα από μια ενδεχόμενη αποχώρησή της λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις.

* Ορισμένες άλλες εταιρείες βρίσκονται με ”βαριά καρδιά” εντός διαπραγμάτευσης (π.χ. Crown, Ελαΐς κ.ά.).

* Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. οι Vodafone, Interamerican, Παπαστράτος, Δέλτα Παγωτού, NotosCom και Κωτσόβολος, εκτός βέβαια από όσες υποχρεώθηκαν να κάνουν το ίδιο λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν.

* Τέλος, υπάρχουν και οι συνέπειες από τις συγχωνεύσεις, καθώς και εξαιτίας αυτού του παράγοντα οι απώλειες μετοχών είναι σημαντικότατες. Μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, φέτος, έχουμε την ”απώλεια” της Παντεχνικής και την Αθηνά να ”παίζεται”. Στα πετρελαιοειδή είδαμε προ ολίγων ετών την απορρόφηση της Πετρόλα από τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.λπ.

---Σκεπτικισμός ”παντός καιρού”

Οι ανησυχίες σχετικά με το ”οπλοστάσιο” που θα διαθέτει η Σοφοκλέους υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Κατά την πρώτη διετία, ο φόβος ήταν μήπως λόγω του πολύ χαμηλού όγκου συναλλαγών οι εισηγμένες της μεγάλης (και ορισμένες της μεσαίας) κεφαλαιοποίησης κατευθυνθούν προς ξένες χρηματιστηριακές αγορές, όπου η ρευστότητα του συστήματος ήταν πολλαπλάσια και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μεγαλύτερη.

Κατά την τελευταία διετία, ο φόβος είναι εντελώς διαφορετικός: απειλή τώρα είναι οι δημόσιες προτάσεις που γίνονται από ιδιώτες επενδυτές, από hedge funds και από άλλες επιχειρήσεις.

---”Γιγάντωση”

Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τη ”γλώσσα των αριθμών”, διαπιστώνουμε ότι οι σημερινές επιλογές τις οποίες προσφέρει το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι περισσότερες και ισχυρότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Αν, για παράδειγμα, γίνει σύγκριση με το 1999:

* Έχουμε την εισαγωγή στο Χ.Α. ισχυρότατων ομίλων, όπως του ΟΠΑΠ, της Motor Oil, της ΕΥΔΑΠ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων ”κρατικόχαρτων” όπως η ΑΤΕbank, o ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ. Με βάση το κλείσιμο της 15ης/10/2007, οι αντίστοιχες τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις είναι: για τον ΟΠΑΠ 8,98 δισ. ευρώ, για τη Motor Oil 2,06 δισ. ευρώ, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2,18 δισ., για την ATEbank 3,67 δισ. ευρώ κ.λπ.

* Μέσα στην τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης, είτε μέσω συγχωνεύσεων και αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω και των δύο προηγούμενων μεθόδων, ισχυρότατοι όμιλοι με πολύ έντονη παρουσία στο ταμπλό. To πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η Marfin Investment Group -ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην ιστορία της χώρας- που ολοκλήρωσε φέτος αύξηση-ρεκόρ για την ελληνική κεφαλαιαγορά (5,2 δισ. ευρώ) και διαπραγματεύεται με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 5,56 δισ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος αποτελεί ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα, όχι μόνο γιατί πολλαπλασίασε τα κέρδη του αλλά και επειδή απορρόφησε άλλες εταιρείες όπως το Αλουμίνιον της Ελλάδος και την Delta Project.

Ακόμη θετικότερη έκπληξη ήταν αυτή του επιχειρηματία κ. Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος ”ξεκινώντας από το πουθενά” σήμερα διοικεί τόσο τη Νεοχημική (κεφαλαιοποίηση 787,7 εκατ. ευρώ) όσο και την Alapis (2,2 δισ.)!

* Δύο ισχυρά blue chips προήλθαν από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μέσω της διπλής διαπραγμάτευσης σε ”οδό Κάμπου” και Σοφοκλέους: η Marfin Popular Bank με κεφαλαιοποίηση στα 8,23 δισ. και η Τράπεζα Κύπρου στα 7,63 δισ. ευρώ.

Ανάλογες σκέψεις για διπλή διαπραγμάτευση φαίνεται να έχει κάνει και η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Κύπρου, ωστόσο κάτι τέτοιο επί του παρόντος φαίνεται να αναβάλλεται λόγω του φόβου ότι και στην περίπτωση αυτή ο κύριος όγκος των συναλλαγών του συγκροτήματος θα μεταφερθεί από το ΧΑΚ στο Χ.Α.

* Μπορεί να σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες στο μέτωπο των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ωστόσο εμφανίστηκε στο ταμπλό (και αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση) ο κλάδος των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, με τη Eurobank Properties και την Πειραιώς Ακινήτων.

* Τέλος, είχαμε μια σειρά από -άμεσες και έμμεσες- εισαγωγές ισχυρών εταιρειών στο Χ.Α., όπως η Proton Bank, η FG Europe, η Aegean Airlines κ.ά.

Συμπερασματικά λοιπόν, παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις, το ισοζύγιο των εισηγμένων εταιρειών παραμένει θετικό, με τη Σοφοκλέους να είναι σήμερα πολύ πιο ισχυροποιημένη σε σχέση με το 1999.

Αρκεί να συνυπολογίσει κάποιος την περυσινή έκδοση των 3 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας και τις φετινές αυξήσεις κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς και την EFG Eurobank για να διαπιστώσει σημαντικότατες ενισχύσεις και σε μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονταν και πριν από το 2000 στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 500 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 19/10 - 23/10/2007.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις νέες μετοχές από το 2000 μέχρι σήμερα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v