Σε 84 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων μόνο των Αμερικανών baby boomers (ανθρώπων ηλικίας 60-80 ετών). Όλοι αυτοί έχουν τον πλούτο τους σε παραδοσιακού τύπου τοποθετήσεις. Ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, ETFs (εξελιγμένου τύπου αμοιβαία κεφάλαια).
Εδώ έχουμε δύο ζητήματα. Το ένα είναι πως νομοτελειακά θα τα κληρονομήσουν οι νεότερες γενιές, που είναι περισσότερο εξοικειωμένες με τις άυλες ψηφιακές αξίες και συμπαθούν τα crypto. Δύσκολα θα επενδύσουν σε κάτι που επένδυε ο παππούς τους, όπως ο χρυσός.
Το δεύτερο είναι πως οι πιο ηλικιωμένοι είναι εξοικειωμένοι με τα ETFs και τα αμοιβαία κεφάλαια. Για αυτό πολλοί υποστηρίζουν πως νέα ETFs του Bitcoin αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακoύ χρηματοπιστωτικού συστήματος και του «εξωτικού» χώρου των crypto με τον ίδιο τρόπο που συνδέει τις επιχειρήσεις με τις μετοχές.
Γεγονός είναι πάντως πως η μεταφορά κεφαλαίων μόλις ξεκίνησε. Πώς το γνωρίζουμε; Δεν έχουν ξεκινήσει οι περισσότεροι επενδυτικοί σύμβουλοι να προτείνουν Bitcoin. Ακόμα εκπαιδεύονται. Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με την καλύτερη απόδοση στα 11 από τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από κανέναν.
Η αξία της ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού
Τα ETFs λειτουργούν επίσης και σαν ένα κέντρο πληροφοριών. Από εκεί μπορούν να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι για το Bitcoin. Βλέπετε, το Bitcoin δεν έχει κάποια εταιρεία από πίσω. Ό,τι έχει καταφέρει, το έχει επιτύχει χωρίς να υπάρχουν στελέχη για marketing ή αντίστοιχα, κάποιος προϋπολογισμός για διαφήμιση. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος να του επιβάλλουν ή να έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να επιβάλλει απαγορεύσεις, περιορισμούς, κατευθύνσεις.
Κι όμως, έχει καταφέρει να προβληθεί περισσότερο από άλλες εταιρείες ή προϊόντα με διαφημιστικά κονδύλια δισεκατομμυρίων. Πώς; Είτε από αγνή ανιδιοτέλεια μελών της κοινότητας των crypto, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είτε επειδή κάποιοι προσδοκούν οφέλη, αν συνδέσουν την παρουσία του με την επαγγελματική δραστηριότητά τους.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον χρυσό. Δεν υπάρχει κανείς πίσω του που να τον διακινεί παγκοσμίως. Όμως, ο κοσμηματοπώλης τον προωθεί, τον εξελίσσει, τον κάνει όμορφο, ελπίζοντας και ο ίδιος να κερδίσει από αυτό. Όχι επειδή τον κατευθύνει κάποιος. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν οι εταιρείες που εκδίδουν τα ETFs ή στήνουν τα ειδικά ATM για Bitcoin.
Κανείς δεν αγοράζει Bitcoin και το κρατάει για χρόνια, αν δεν το καταλάβει. Αν δεν μάθει σε βάθος για αυτό. Κανείς. Αν υποχωρήσει η τιμή του, πανικοβάλλονται και ρευστοποιούν εσπευσμένα. Αν ανέβει, επειδή δεν γνωρίζουν την πραγματική αξία του, πουλάνε για να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Τα οποία αποδεικνύονται πραγματικά λίγα, σε σχέση με τις αποδόσεις που αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει το Bitcoin σε βάθος χρόνου.
Οι παραδοσιακοί επενδυτές που κρατούν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε Bitcoin, το θεωρούν το περιουσιακό στοιχείο με το μεγαλύτερο ρίσκο. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων, θεωρούν το Bitcoin ως την πιο συντηρητική επιλογή τους.
Είναι σαν να αγοράζουν όσοι γνωρίζουν από Bitcoin κάποιο meme coin. Δεν ξέρουν πώς να υπολογίσουν την αξία του. Οπότε τι κάνουν; Πουλάνε και αγοράζουν στη λάθος στιγμή. Μόνο κατά τύχη βρίσκονται κερδισμένοι.
Γιατί η BlackRock είναι υπέρ του Bitcoin και η JP Morgan κατά, σύμφωνα με δήλωση των CEOs τους; Η απάντηση έρχεται εύκολα, όταν κάνουμε την ερώτηση, ποιος κινδυνεύει να χάσει μερίδιο αγοράς από την ευρεία υιοθεσία και εξάπλωση της τεχνολογίας του Bitcoin; Οι τράπεζες, όχι τα επενδυτικά ιδρύματα. Όπως είδαμε εξάλλου, με τη δημιουργία ETF του Bitcoin. Οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να κερδίσουν. Οι τράπεζες αισθάνονται την απειλή από τον ανταγωνισμό του Bitcoin ως μεθόδου πληρωμής.
Η εξέλιξη του χρήματος
Για παράδειγμα χθες, 1η Απριλίου, το ανταλλακτήριο Bitfinex μετακίνησε 184.000 Bitcoin, αξίας 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσα σε δύο δικές της διευθύνσεις. Πόσα λέτε να πλήρωσε σε τέλη συναλλαγών; 12 δολάρια! Πόσο διήρκησε η μεταφορά; Μία ώρα. Πόσο μακριά βρισκόταν το ένα πορτοφόλι σε σχέση με το άλλο; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά δεν έχει σημασία. Είτε ήταν δίπλα είτε στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν έχει διαφορά.
Φανταστείτε να γινόταν η μετακίνηση αυτής της αξίας σε ευρώ. Ποια τράπεζα μπορεί να αντέξει εκροή καταθέσεων σε τόσο μεγάλο ποσό και να μη βάλει λουκέτο το επόμενο δευτερόλεπτο; Ακόμα και μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, για να μεταφέρεις ένα δισεκατομμύριο, όχι 12, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση από μέρες. Στις ελληνικές τράπεζες, από όσο γνωρίζουμε, δεν μπορείς να σηκώσεις σε μετρητά ένα σημαντικό ποσό, αν δεν έχεις ειδοποιήσει την τράπεζα από την προηγούμενη ημέρα.
Στο δίκτυο του Bitcoin δεν υπάρχουν ειδοποιήσεις. Είναι με τόσο ιδιοφυή τρόπο σχεδιασμένο, όπου ποτέ δεν ξεμένουν από χρήματα. Ποτέ και πουθενά. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι σε εμπόλεμη περιοχή, αν η χώρα σου βιώνει οικονομική κρίση, αν το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει, αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή capital controls. Αν η αυταρχική κυβέρνησή σου σε διώκει ως αντικαθεστωτικό. Είσαι, δεν είσαι. Δεν αμφισβητείται από κανέναν η συναλλαγή, αν στείλεις χρήματα ακόμα και σε άγνωστο, ο οποίος κατοικεί σε εχθρική χώρα. Απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση ή εγγύηση οποιουδήποτε τρίτου μέρους.
Σκεφτείτε αν θέλατε να στείλετε δισεκατομμύρια σε χρυσό. Όχι σε άλλη ήπειρο, ούτε σε άλλη χώρα ή πόλη. Αν θέλατε να μετακινήσετε μια αρκετά σημαντική ποσότητα στο... δίπλα τετράγωνο. Πόση οργάνωση και σχεδιασμό θα απαιτούσε. Ενδεχομένως εβδομάδων. Και βέβαια τεράστιο κόστος. Στρατός, αστυνομία, τεθωρακισμένα οχήματα, drones. Ειδικά χρηματοκιβώτια για να φυλαχθεί. Με όποιον τρόπο και να επιλεχθεί, κάθε σύγκριση με το Bitcoin είναι καταλυτική.
Αφού το Bitcoin έχει τόσα πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι πιο σπάνιο, γιατί δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τον χρυσό; Τι του λείπει; Η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Δηλαδή ο χρόνος μέχρι να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας του. Τίποτε άλλο…
*Τέλος τριμήνου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το επόμενο διάστημα ποιοι από τις εισηγμένες επιχειρήσεις και τα hedge funds έχουν αγοράσει ETFs του Bitcoin.
Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.