Το άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets.
Το Bitcoin κατρακυλάει. Έσκασε η φούσκα. Δικαιώνονται όσοι προειδοποιούσαν από χρόνια ότι δεν είχε καμία αξία. Από τότε που είχε 10.000 δολάρια! Ή ακόμα και 100 ή 1.000 δολάρια. Διαλέξτε όποια τιμή θέλετε. Ό,τι έλεγαν και τότε, τα ίδια ισχυρίζονται και σήμερα.
Αυτές οι απόψεις θα μπορούσαν να ήταν «ρεπορτάζ» από το «Βατράχι» ή να ειπωθούν σε κάποια σατιρική εκπομπή. Κι όμως, ορισμένοι τα πιστεύουν ακόμα στα αλήθεια! Άραγε τι θα πρέπει να γίνει για να παραδεχτούν ότι έχουν άδικο; Να φτάσει η τιμή του Bitcoin τις 100.000 δολάρια; Τις 500.000; Το ένα εκατομμύριο; Υπάρχει κάποιο όριο που έχουν θέσει, στον εαυτό τους πρώτα από όλα, στο οποίο θα παραδεχθούν ότι έχουν άδικο;
Ας αφήσουμε τους επικριτές στον άχαρο ρόλο τους, καθώς είναι πλέον δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ τρολιάς και πραγματικότητας και ας αναφερθούμε στις εξελίξεις της αγοράς, όπου πράγματι το Bitcoin καταγράφει υποχώρηση. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 62.000 δολάρια, 17% κάτω από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 73.700 δολαρίων.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, καθώς αν διασπαστεί η στήριξη (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή), τότε δεν είναι απίθανο να βρεθεί μέχρι και τις 52.000 δολάρια.
Όπως είναι φυσικό, το Bitcoin παρέσυρε όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Τα κυριότερα από πλευράς κεφαλαιοποίησης σημείωσαν και αυτά πτώση, κατά κανόνα σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Ενδεικτικά, το Ethereum βρίσκεται 24% από τα υψηλά του πριν από μία εβδομάδα.
Για τη διόρθωση υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν. Το πρώτο είναι αν το bull market έλαβε τέλος. Απαντάμε αμέσως: Από μια πρώτη ματιά, όχι. Τέτοιου είδους υποχωρήσεις είναι φυσιολογικές, αν όχι αναμενόμενες, στα crypto. Το 2017, όταν είχαμε την επική πορεία του Bitcoin από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια, υπήρξαν 7 σημαντικές διορθώσεις, από 27% μέχρι 41%!
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τους λόγους που σημειώθηκε η διόρθωση. Πράγματι, υπάρχουν μια σειρά από λόγους τους οποίους μπορούσε να διακρίνει αρκετά έγκαιρα ένας προσεκτικός παρατηρητής των on-chain δεδομένων.
Κατ' αρχάς είχαν σημειωθεί πολύ υψηλές αποδόσεις το προηγούμενο διάστημα. Τα στατιστικά στοιχεία από την Glassnode δείχνουν πως ο μέσος όρος των τελευταίων 30 ημερών στα επίπεδα κέρδους ήταν τα υψηλότερα από το 2013! Όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα, όποτε τα πραγματοποιηθέντα κέρδη είναι πολύ υψηλά, φτάνουμε σε μια σημαντικής σημασίας κορυφή. Μήπως μεταβαίνουμε από τη φάση του πάρτι πριν το halving, στη φάση της «παραδοσιακής» υποχώρησης πριν το halving;
Ένας άλλος δείκτης, ο MVRV, ο οποίος έχει δείξει στο παρελθόν ότι εντοπίζει τα υψηλά και χαμηλά της τιμής, επιβεβαιώνει το προηγούμενο συμπέρασμα. Ο τύπος του MVRV είναι Κεφαλαιοποίηση / Realized capitalization. Ο realized είναι ένας πολύ χρήσιμος δείκτης, ο οποίος αθροίζει όλα τα νομίσματα σταθμίζοντας την αξία τους την τελευταία φορά που κουνήθηκαν. Ο δείκτης αυτός δίνει πληροφορίες για την πραγματική αξία που έχει αποθηκευτεί και μεταφερθεί εντός ενός δικτύου, ενώ παράλληλα αφαιρεί εμμέσως τα νομίσματα που έχουν χαθεί ή έχουν να κινηθούν πολλά χρόνια.
Πάλι από τα δεδομένα της κινητικότητα στο blockchain του Bitcoin, παρατηρούμε ένα άλλο στοιχείο. Ένα κύμα από μακροπρόθεσμους κατόχους μετακίνησε τα νομίσματά του τις τελευταίες 30 ημέρες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διανομή από την κορυφή του 2021.
Το ποσοστό του πλούτου από τους παλαιότερους επενδυτές προς τους νεότερους (νεότερα θεωρούμε όσα μετακινήθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες), αυξήθηκε κατά 138% από τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Όταν η τιμή του Bitcoin αυξάνεται, ορισμένοι από τους κατόχους ρευστοποιούν ένα μέρος προκειμένου να σιγουρέψουν τα κέρδη τους. Ειδικά όταν το 95% των Bitcoin καταγράφει κέρδη, είναι λογικό να θελήσουν αρκετοί να διασφαλίσουν το κέρδος τους.
Παρόλα αυτά οι μακροπρόθεσμοι, αν και μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι ακόμα μεγάλο ποσοστό. Ο αριθμός του Βitcoin στην κυκλοφορούσα προσφορά που δεν είχε μετακινηθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο βρίσκεται στο 67,5%. Από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του.
Ούτε αυτό το φαινόμενο είναι ασυνήθιστο. Παρόμοια τάση υπήρξε στην αρχή όλων των ανοδικών φάσεων, το 2013, το 2017 και το 2020. Οι πωλήσεις συνέχισαν να επιταχύνονται όσο οι τιμές αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Τι μας φανερώνουν αυτά τα δεδομένα; Ότι τα πιο «αδύναμα χέρια» θεώρησαν πως κοντά στις 70.000 δολάρια ήταν μια καλή τιμή να πουλήσουν. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των μακροπρόθεσμων δεν έχει πειστεί ακόμα πως έχει ολοκληρωθεί η ανοδική περίοδος.
Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως οι νέες «φάλαινες», δηλαδή οι λογαριασμοί που κατέχουν πολλά νομίσματα, έχουν μέσο όρο κτήσης του Bitcoin τις 56.400 δολάρια, ενώ οι παλιότερες τις 21.300 δολάρια.
Μέχρι τώρα εξετάζαμε τι συμβαίνει στο κάτω μέρος του παγόβουνου. Ας ρίξουμε μια ματιά και πάνω από την επιφάνεια. Κοιτώντας τα χρηματιστηριακά δεδομένα, η ερμηνεία για την πτώση των τιμών είναι φανερή. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφηκαν αρνητικές καθαρές ροές στα Bitcoin ETFs. Για την ακρίβεια, ήταν οι δύο μεγαλύτερες σε όγκο ρευστοποιήσεις, από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται πριν από δύο μήνες περίπου.
Ο συνήθης ύποπτος, το ETF της Grayscale, ήταν για άλλη μια φορά πρωταγωνιστής στις ρευστοποιήσεις. Συνεχίζει να παρουσιάζει εκροές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, χάνοντας άλλα 6.860 Bitcoin χθες. Το 1,9% των συνολικών Bitcoin που βρίσκονται στην κατοχή της.
Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.