Το μπρα ντε φερ χρυσού-Βitcoin και η γκάφα του Greenspan

H επενδυτική ορμή μετά την έγκριση των ETFs που βασίζονται στη spot αγορά. Τα επόμενα βήματα και ο ρόλος του halving στις ροές κεφαλαίων. Το λάθος που έκανε ο Alan Greenspan.

Το μπρα ντε φερ χρυσού-Βitcoin και η γκάφα του Greenspan

Στις 14 Μαρτίου 2017, πριν ακριβώς 7 χρόνια, είχε δημοσιευτεί το πρώτο άρθρο που εξηγούσε τι είναι το Bitcoin σε ελληνικό mainstream μέσο μαζικής ενημέρωσης. Φυσικά στο Euro2day.gr. Ο τίτλος έμελλε να είναι προφητικός: «Bitcoin: Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Ηταν οι ημέρες που η τιμή του Bitcoin είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά την τιμή μιας ολόκληρης ουγκιάς χρυσού, αξίας 1.250 δολαρίων. Τότε που ρωτήθηκε ο πρώην διοικητής της Fed, ο πανίσχυρος και ίσως ο πιο αξιοσέβαστος οικονομολόγος εκείνης της περιόδου, ο Alan Greenspan, αν το Bitcoin πρόκειται να αντικαταστήσει τον χρυσό. Αυτός όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά έβαλε και τα γέλια μπροστά στην κάμερα του CNBC!

Ωστόσο η «αλεπού των αγορών» όπως αποκαλούνταν ο Greenspan έκανε λάθος. Η τιμή του Bitcoin δεν έχει ξεπεράσει μόνο την ουγγιά του χρυσού, αλλά και ενός ολόκληρου κιλού από το πολύτιμο μέταλλο. Όχι μόνο έχει σκαρφαλώσει και πάλι σε νέο υψηλό, αλλά έχει πολλαπλασιάσει την αξία του 60 φορές! Μια άνοδος της τάξης του +6.000% που κάνει το +74% του χρυσού να μοιάζει… λάθος επιλογή.

Πραγματικά, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Η σημερινή συγκυρία έχει ομοιότητες με εκείνη πριν 7 χρόνια. Η βασικότερη παράμετρος που έχει οδηγήσει προς τα πάνω την τιμή του Bitcoin είναι η έγκριση των ETFs που να βασίζονται στην spot αγορά και την είσοδο των μεγάλων παικτών της Wall Street. Ωστόσο και τότε, η ανοδική πορεία του ψηφιακού νομίσματος πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα δώσει το «πράσινο φως» για την λειτουργία του πρώτου ETF για Bitcoin. Φυσικά η αίτηση απορρίφθηκε, όπως γνωρίζουμε. Δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες.

Πριν 7 χρόνια ο Alan Greenspan είχε αναφέρει ειρωνικά το Bitcoin ως γοητευτικό. Το έφερε σαν παράδειγμα για το πως οι άνθρωποι δίνουν αξία ή κρίνουν ως πολύτιμο, κάτι που είναι εντελώς άχρηστο. Πως δεν λειτουργούν πάντοτε με βάση την λογική. Δεν μπορούσε να διανοηθεί πως κάτι που δημιουργείται από το τίποτα (δικιά του η έκφραση) μπορεί να αποτελέσει μέσο συναλλαγής. Σε όλη την ιστορία οι άνθρωποι αγόραζαν άχρηστα πράγματα που δεν αξίζουν τίποτα. Για παράδειγμα τζογάρουν στο καζίνο, παρόλο που οι πιθανότητες είναι εναντίων τους, συνέχισε.

Σήμερα ο πιο ισχυρός άντρας των αγορών, ο Larry Fink, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού ιδρύματος στον κόσμο με διψήφιο αριθμό τρισεκατομμυρίων υπό διαχείριση, όποτε βγαίνει στα κανάλια, τονίζει με έμφαση πως το Bitcoin είναι ο ψηφιακός χρυσός και πως η τεχνολογία του θα φέρει την επανάσταση στις αγορές!

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, και ο Larry Fink μέχρι πριν 2-3 χρόνια, δεν πίστευε στις προοπτικές του Bitcoin. Τι άλλαξε από τότε; Το μελέτησε. Έμαθε για αυτό. Κατάπιε το «πορτοκαλί χάπι», όπως είναι η έκφραση των Bitcoiners. Ό,τι έκαναν και άλλοι γκουρού της Wall Street, όπως οι Paul Tudor Jones, Ray Dalio, Stanley Druckenmiller, Murk Cuban, Bill Miller, Scott Minerd, Rick Rieder και αρκετοί άλλοι. Όλοι ξεκίνησαν από αρνητικοί και πλέον έχουν μετατραπεί σε υποστηρικτές, ακόμα και φανατικοί του Bitcoin.

Πράγματι, μπροστά στα μάτια μας συντελείται μια τεράστια ανατροπή. Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή Willy Woo, το Bitcoin μέσα σε μια τετραετία θα έχει 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Πώς το υπολόγισε; Έκανε την υπόθεση πως όσον αφορά την υιοθέτηση, το Bitcoin έχει περίπου τους ίδιους χρήστες με το Διαδίκτυο το 1997. Μόνο που το Bitcoin αναπτύσσεται ταχύτερα, υποστηρίζει ο Woo. Αν συνεχιστεί ο τρέχον ρυθμός υιοθέτησης, θα εισέλθουν στο Bitcoin 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Αυτός ο αριθμός είναι το αντίστοιχο του 2005 για το Διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, η φρενίτιδα για την απόκτηση Bitcoin, έστω και διαμέσου των ETFs, συνεχίζεται. Στις τελευταίες 33 ημέρες, μόνο δύο είχαν αρνητικές καθαρές εισροές στα ETF του Bitcoin. Μάλιστα στην τελευταία ημέρα σημειώθηκε ρεκόρ. Οι καθαρές εισροές ήταν για πρώτη φορά πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το παρακάτω διάγραμμα που περιέχει τις καθαρές εισροές από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των ETFs είναι ενδεικτικό.

Ίσως πολλοί να μην έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό το μέγεθος στις ροές κεφαλαίων. Αν υπολογίσουμε πως τα Bitcoin που «τυπώνονται» καθημερινά βάση πρωτοκόλλου αξίζουν 63 εκατομμύρια δολάρια (900 νομίσματα Χ 70.000 δολάρια), τότε η ζήτηση είναι 15 φορές μεγαλύτερη από τη νέα προσφορά.

Μόνο που σε 1,5 μήνα, η νέα προσφορά θα γίνει η μισή. Από 900 Bitcoin που βγαίνουν καθημερινά, για την επόμενη 4ετία θα γίνουν 450. Και μια τετραετία αργότερα για βγαίνουν 225. Τι συμβαίνει όταν η ζήτηση είναι πολλαπλάσια της προσφοράς; Η ερώτηση είναι ρητορική βέβαια.

Θα κλείσουμε με κάτι που έχει ισχυριστεί προφητικά ο Satοshi Nakamoto, ιδρυτής του Bitcoin, όταν ακόμα το δίκτυο ήταν σε εμβρυακή μορφή. Σε 20 χρόνια, ο όγκος διακίνησης σε Bitcoin ή θα είναι τεράστιος ή καθόλου.

Τα 14 έχουν ήδη περάσει. Κάθε μέρα που περνάει με το δίκτυο του Bitcoin ζωντανό και να αναπτύσσεται, δεν θέλει πολύ φαντασία για να αντιληφθείς προς τα που κλείνει η ζυγαριά…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v