Γιατί το δίκτυο του Bitcoin δεν πέφτει... ποτέ

Ολες οι πλατφόρμες μπορούν να... παγώσουν, όπως διαπίστωσαν ξανά οι χρήστες των Facebook και Instagram. Οχι όμως και το δίκτυο του Bitcoin. Γιατί αποτελεί τη... σπάνια εξαίρεση.

Γιατί το δίκτυο του Bitcoin δεν πέφτει... ποτέ

Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το Εuro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα»

 

Την Τρίτη, γύρω στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε ένα παγκόσμιο μπλακάουτ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta. Facebook, Instagram και Messenger έπαψαν να λειτουργούν για ώρες, καθώς δισεκατομμύρια χρήστες αδυνατούσαν να συνδεθούν με τους λογαριασμούς τους.

Όπως ανάφεραν από το… ανταγωνιστικό X (πρώην Twitter), οι τεχνικοί της εταιρείας δούλευαν πάνω στο πρόβλημα

Ο Έλον Μασκ, μεγαλομέτοχος πλέον του X, δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευτεί με νόημα, επισημαίνοντας το πρόβλημα. Δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X, αναφέροντας πως «Αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα, είναι γιατί οι server μας λειτουργούν». 

Όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τίποτε άλλο από προγράμματα (software). Όπως προγράμματα είναι η μηχανή αναζήτησης της Google και το YouTube. Με προγράμματα λειτουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους οι τράπεζες. Τα συστήματα πληρωμών σε εμπορικές και κεντρικές τράπεζες.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα προγράμματα; Υπάρχουν στιγμές που παύουν να λειτουργούν. Όπως οι πλατφόρμες του Meta. Παγώνουν. Στην καλύτερη περίπτωση προσωρινά, στη χειρότερη για πάντα. Ή επανέρχονται αφού πρώτα έχει υπάρξει μεγάλη ζημιά.

Για ποιο λόγο μάς αφορά το πρόβλημα; Επειδή το δίκτυο του Bitcoin είναι ένα πρόγραμμα και αυτό. Μόνο που διαφέρει από τα υπόλοιπα: δεν «πέφτει» ποτέ. Πράγματι, ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του δικτύου Bitcoin είναι το λεγόμενο uptime. Ο όρος uptime στους υπολογιστές προσδιορίζει το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένα σύστημα παραμένει σε λειτουργία, δηλαδή λειτουργεί σωστά. Αντίθετα, ο χρόνος διακοπής (downtime) προσδιορίζει τις στιγμές που δεν λειτουργεί, λόγω αστοχιών, συντήρησης ή άλλων αιτιών.

Γεγονός είναι ότι είναι πολύ σπάνιο ένα σύστημα υπολογιστών να μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χρόνου λειτουργίας. Και σε αυτό το χαρακτηριστικό το Bitcoin αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση.

Από τις 3 Ιανουαρίου 2009, τη μέρα κατά την οποία εξορύχθηκε το πρώτο block του Bitcoin, αναφέρονται μόνο δύο στιγμές εκτός λειτουργίας, η μία το 2010 και η άλλη το 2013, 8 ώρες και 27 λεπτά και 6 ώρες και 20 λεπτά αντίστοιχα. Σύμφωνα με το https://buybitcoinworldwide.com/bitcoin-uptime/, το ποσοστό λειτουργίας του δικτύου Bitcoin είχε φτάσει το 99,9889%.

Σε 15 χρόνια, το δίκτυο του Bitcoin δεν λειτούργησε για λιγότερο από 15 ώρες. Σαν ένα καρδιοχτύπι που επαναλαμβάνεται, παράγει ένα μπλοκ κάθε 10’. Επιπλέον, όταν εξετάζουμε μόνο τον χρόνο που έχει παρέλθει μεταξύ της τελευταίας διακοπής λειτουργίας από τις 21 Μαρτίου 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2024, ο χρόνος λειτουργίας έφτασε στο απόλυτο. Στο 100%.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, προέκυψε ένα σφάλμα λογισμικού που θεωρητικά θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί για δολιοφθορά από κακόβουλους. Οι προγραμματιστές του Bitcoin παρενέβησαν άμεσα και αποτελεσματικά, διορθώνοντάς το πριν δημιουργηθεί πρόβλημα.

Το Bitcoin υποστηρίζεται από ένα παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών προγραμματιστών. Αυτοί οι προγραμματιστές διακατέχονται από την αίσθηση ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με το Bitcoin. Το προστατεύουν καθώς όχι μόνο ευθυγραμμίζονται με τον σκοπό του φιλοσοφικά, αλλά κερδίζουν οικονομικά από τη βελτιωμένη λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του δικτύου. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο παγκόσμιος στρατός εθελοντών προγραμματιστών έχει βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργική αποδοτικότητα του δικτύου. Ωστόσο, κι αυτό είναι κρίσιμο, δεν μπορούν να αλλάξουν τους βασικούς κανόνες του χωρίς καθολική υποστήριξη.

Το πλεονέκτημα του Bitcoin είναι ότι επιδιώκει να είναι ανθεκτικό και βιώσιμο, αντί να κυνηγά ευκαιρίες βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης. Ξεκίνησε όταν σχεδόν κανείς δεν έδινε προσοχή, οπότε είχε το πλεονέκτημα του χρόνου χωρίς ανταγωνισμό ή την ανάγκη να επιτύχει κάποια επιχειρηματικά deadlines, ενώ ταυτόχρονα έγινε αποκεντρωμένο με την πάροδο του χρόνου. Δεν αναπτύχθηκε από επενδυτικά κεφάλαια. Αντίθετα, οι προγραμματιστές νέων πρωτοκόλλων δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Οι επενδυτές είναι που δεν έχουν μεγάλη υπομονή και θέλουν να δουν το συντομότερο αποδόσεις.

Ως αναλογία, όλες οι πολεμικές τέχνες έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες. Κάποιοι χτυπούν πρώτα και είναι πιο επιρρεπείς σε επιθέσεις. Άλλοι τονίζουν ένα ισχυρό θεμέλιο, απορροφούν υπομονετικά ή εκτρέπουν τις αρχικές επιθέσεις και μετά ανταποκρίνονται σκληρότερα και χρησιμοποιούν τη δυναμική του αντιπάλου τους εναντίον του.

Τα σφάλματα λογισμικού είναι αναπόφευκτα. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του Bitcoin είναι δομημένη με τόσο ιδιοφυή τρόπο, που διασφαλίζει ότι μπορεί να τα αντέξει. Εάν δεν ανακαλυφθεί ούτως ώστε να διορθωθεί έγκαιρα, το Blockchain του Bitcoin σε επίπεδο πρωτοκόλλου θα το χωρίσει σε δύο δίκτυα. Το ένα με το σφάλμα και ένα άλλο χωρίς αυτό.

Κάθε κάτοχος Bitcoin θα λάβει τότε ίσο αριθμό νομισμάτων σε κάθε δίκτυο, αλλά η αξία αυτών των νομισμάτων θα καθοριζόταν αποκλειστικά από την ελεύθερη αγορά. Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές χρήματος. Η κοινωνική συναίνεση και οι αμοιβαίες πεποιθήσεις των χρηστών καθορίζουν την αξία τους.

Κάθε κάτοχος του Bitcoin θα επιλέξει είτε την εφαρμογή με σφάλμα είτε χωρίς το σφάλμα. Για να προστατεύσουν την αξία του Bitcoin τους, αν κυριαρχήσουν τα μαθηματικά και το ατομικό συμφέρον, οι κάτοχοι θα επέλεγαν να μεταναστεύσουν στο διορθωμένο δίκτυο και το Blockchain του θα συνεχιζόταν χωρίς διακοπή.

Μια βασική παράμετρος για τη μέτρηση της ασφάλειας είναι του HashRate. Με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στη μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου Bitcoin. Όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Όπως βλέπουμε στο Γράφημα, σήμερα είναι 50 φορές περισσότερο και από την κορυφή του 2017, όταν το Bitcoin πλησίασε για πρώτη φορά τις 20.000 δολ.

Η ανθεκτικότητα του Bitcoin ενισχύεται από την εχθρότητα. Οι πολλές αποτυχημένες προσπάθειες δολοφονίας του μέχρι στιγμής το έχουν καταστήσει ισχυρότερο, καθώς εφιστούν την προσοχή στα τρωτά σημεία επίθεσης, τα οποία επιδιορθώνονται. Κάθε φορά που αντέχει σε μια εξωτερική επίθεση, ενισχύεται η φήμη του για την ασφάλεια του δικτύου και το αμετάβλητο. Ο άνεμος σβήνει ένα κερί και φουντώνει τη φωτιά.

Κάποιοι ακόμα και σήμερα, θεωρούν αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα ως… φούσκα χωρίς αξία. Ας τους αφήσουμε να το πιστεύουν. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν ενάντιό σου; Να επιτύχεις. Αυτό ακριβώς κάνει το Bitcoin.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v