Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα».
Αυτό μάλιστα. Αυτό είναι το Bitcoin που ξέραμε. Να μην ανεβαίνει η τιμή του ομαλά, αλλά μέσα από αναταράξεις. Πράγματι, χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, το Bitcoin ανέκοψε την ιλιγγιώδη πορεία του προς την κατάκτηση του νέου ιστορικού υψηλού, μόλις ξεπέρασε τις 64.000 δολάρια. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 30λεπτο διάγραμμα, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα υποχώρησε 8%, φρενάροντας την πτώση στις 58.300 δολάρια.
Με ποια αφορμή συνέβη αυτή η αναστάτωση; Έπαθε βλάβη το μεγαλύτερο αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, η Coinbase. Προφανώς δεν μπόρεσε να αντέξει τον μεγάλο όγκο συναλλαγών και παρουσίασε δυσλειτουργίες. Μία από αυτές ήταν να δουν πολλοί χρήστες ξαφνικά το υπόλοιπο του λογαριασμού τους να δείχνει μηδέν!
Η Coinbase δεν είναι απλά ένα ανταλλακτήριο, έστω και μεγάλο. Είναι ο θεματοφύλακας στα περισσότερα Bitcoin ETFs. Βλέποντας λοιπόν οι πελάτες τα χρήματα να λείπουν από τον λογαριασμό τους, αναβίωσαν οι μνήμες από το αμαρτωλό FTX, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.
Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν συνέβη κάτι μεμπτό. Η βλάβη στα συστήματα του ανταλλακτηρίου αποκαταστάθηκε και η τιμή άρχισε σιγά σιγά να κατευθύνεται προς τα πάνω και πάλι.
Η ξαφνική πτώση των τιμών, αλλά και η άνοδος που ακολούθησε, προκάλεσε συνολικά ρευστοποιήσεις 700 εκατομμυρίων δολαρίων από μοχλευμένες θέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGlass. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο «άθλημα» είναι το trading με μόχλευση, ειδικά στα crypto.
Άραγε υπήρξε κάτι μεμπτό από πλευράς Coinbase; Πιθανότατα όχι. Πράγματι ο όγκος συναλλαγών χθες ήταν πολύ μεγάλος. Όπως βλέπουμε από τα στοιχεία των Bitcoin ETFs, ήταν περισσότερο από διπλάσιος σε σχέση με τη Δευτέρα, όπου είχε σημειωθεί ρεκόρ συναλλαγών. Έφτασε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και τη μετοχή της Apple.
Ένα άλλο διάγραμμα είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει προσελκύσει αυτή η νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Συγκρίνει τα trades που σημειώθηκαν χθες ανάμεσα στα μεγαλύτερα ETFs των δεικτών S&P 500 (SPY) και Nasdaq (QQQ), σε σχέση με τα Bitcoin ETFs. Όπως παρατηρούμε, για πρώτη φορά ξεπέρασε ETFs που έχουν ιστορία δεκαετιών και βασίζονται στους πιο εμβληματικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στον κόσμο!
Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Η Wall Street φαίνεται να ενθουσιάζεται με το Bitcoin. Θέλουν να προλάβουν να πάρουν θέση, επειδή αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν για όλους.
Το ζήτημα της μεταβλητότητας
Με αφορμή τη χθεσινή επεισοδιακή ημέρα, να ενημερώσουμε τους καινούργιους στον χώρο των crypto πως οι υψηλές αποδόσεις δεν έρχονται σε ευθεία γραμμή. Όποιος θέλει να ασχοληθεί επενδυτικά με αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το χαρακτηριστικό, ακόμα κι αν το θεωρεί μειονέκτημα. Η μεταβλητότητα είναι το τίμημα που πληρώνεις επειδή είσαι από τους πρώτους που αποκτάς το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο.
Η αστάθεια της τιμής πράγματι αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για τους επικριτές του χώρου είναι αρνητικό. Πράγματι, ειδικά σε κάποιες περιόδους, η μεταβλητότητα είναι έντονη. Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έχει αυξηθεί από το μηδέν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σχεδόν σε μία δεκαετία. Κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο ή εταιρεία δεν έχει επιτύχει κάτι τέτοιο στην ιστορία.
Τέτοιες αποδόσεις δεν έρχονται σε ευθεία γραμμή. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα crypto, θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το χαρακτηριστικό, ακόμα κι αν το θεωρεί μειονέκτημα. Όπως ισχυρίζονται οι Bitcoiners, εάν δεν μπορείτε να χειριστείτε το άγχος σας όταν το Bitcoin υποχωρεί 10%, δεν σας αξίζει να το κατέχετε όταν θα φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Δεν είναι καθόλου εύκολο το trading. Πρέπει να είσαι ενήμερος για τους κινδύνους, εκτός από τις ευκαιρίες. Δεν είναι όπως ο χρυσός, δεν έχει ακόμα το ειδικό βάρος, ούτε την κεφαλαιοποίησή του. Αν στο επόμενο διάστημα φτάσει τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, τότε σίγουρα οι διακυμάνσεις θα είναι πολύ πιο ήπιες. Τα βιβλία εντολών στα ανταλλακτήρια θα είναι πολύ πιο γεμάτα.
Για να φτάσεις από μικρός να γίνεις μεγάλος, χρειάζεσαι το… τυράκι των έντονων διακυμάνσεων, ώστε να προσελκύσεις την προσοχή. Δεν μεγαλώνεις γρήγορα αλλιώς. Μόνο η μεταβλητότητα σε πάει ψηλά, αλλά η πορεία δεν είναι ποτέ μια ευθεία, όπως αναφέραμε και στην αρχή. Φαίνεται ως τέτοια, αν κοιτάξεις το σημερινό διάγραμμα του Bitcoin. Όμως, κάνοντας ζουμ, θα δεις απότομες διακυμάνσεις που σε πετάνε έξω πολύ εύκολα. Όχι μόνο τρομακτικές πτώσεις αλλά και ιλιγγιώδεις ανόδους.
Είναι καλύτερα να σκεφθείτε ότι οι σημερινές τιμές αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα ότι το Bitcoin θα μπορούσε να επιτύχει μεγαλύτερη υιοθέτηση στο μέλλον, οπότε η τιμή θα ήταν εξαιρετικά υψηλότερη.
Επομένως, ακόμα και μικρές αλλαγές σε αυτές τις πιθανότητες, είναι ικανές να προκαλέσουν την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών που παρατηρούμε σήμερα. Αντικατοπτρίζουν τη δυνατότητα τα crypto να επιτύχουν, ή όχι, μεγαλύτερη υιοθέτηση στο μέλλον.
Τελικά, όλος ο κόσμος θα αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Bitcoin. Απλά, όποιος βρεθεί έγκαιρα μπροστά στην κούρσα, θα απολαμβάνει το πλεονέκτημα. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποτρέπει πολλούς να το αποκτήσουν επειδή τους τρομάζει η βραχυχρόνια μεταβλητότητα της ισοτιμίας, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι καινούργιο.
Όπως φανερώνει μια μελέτη που έχει εκπονήσει BlackRock, από όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, το Bitcoin από το 2013 μέχρι το 2023 ή θα σημείωνε την καλύτερη ή την χειρότερη επίδοση. Ωστόσο η μέση ετήσια απόδοση ήταν 124%. Πολύ υψηλότερα από τα υπόλοιπα.
Από την άλλη, η σταθερότητα των τιμών στα fiat νομίσματα είναι μια ψευδαίσθηση: δεν μας φαίνεται να έχουν μεταβλητότητα επειδή τα δεχόμαστε ως μέσο αποτίμησης. Όμως αυτό συνοδεύεται με ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η νομισματική βάση των fiat δεν είναι σταθερή. Πόσα θα υπάρχουν αύριο; Πόσο είναι το όριο παραγωγής; Κανείς δεν τα γνωρίζει αυτά. Εξαρτώνται από τις διαθέσεις των πολιτικών και τις συνθήκες.
Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να έχει συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην ισοτιμία. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Το έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά το επαναλαμβάνουμε γιατί αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο που διαφοροποιεί το Bitcoin από τα κρατικά νομίσματα. Εάν έχω ένα Bitcoin στην κατοχή μου, αποκλείεται ποτέ να κατέχω κάτι λιγότερο από το 1/21.000.000 της συνολικής ποσότητας. Το μέγιστο που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι 21 εκατομμύρια νομίσματα.
Ενώ αν έχω ένα ευρώ, δεν γνωρίζω το ποσοστό της συνολικής ποσότητας που θα κατέχω σε ένα χρόνο ή ακόμα και την επόμενη μέρα! Ένα σημείο όπου «παράλειψαν» να αναφερθούν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ στην κριτική τους για το Bitcoin.
Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.