Τι μηνύματα στέλνει η μέχρι τώρα πορεία των Bitcoin ETFs

Τα θετικά σινιάλα που στέλνει το «σκούπισμα» της προσφοράς στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα και οι προοπτικές από το σενάριο δυνατότητας λογαριασμών... ταμιευτηρίου σε Bitcoin.

Τι μηνύματα στέλνει η μέχρι τώρα πορεία των Bitcoin ETFs

Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». (https://shop.media2day.gr/product/5028/ependyseis-kai-trading-sta-kryptonomismata)

 

Η δυναμική της τιμής του Bitcoin δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν φταίει μόνο ότι μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν έχει υπερτριπλασιαστεί η τιμή του. Πράγματι, στις 1 Ιανουαρίου 2023 διαπραγματευόταν στις 16.500 δολάρια, ενώ προχθές έφτασε μέχρι τις 53.000.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά με το 2021. Τότε που είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά τις 52.000 δολάρια, πολλοί είχαν πολλαπλασιάσει το κεφάλαιό τους. Συνεπώς ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, ακόμα και σε χαμηλότερα. Ωστόσο αρκετοί από τους σημερινούς κατόχους έχουν αγοράσει σε υψηλότερες τιμές. Συνεπώς, είναι λογικό να αναμένουμε να είναι πιο συγκρατημένοι, όσο αφορά την διάθεση ρευστοποίησης.

Ψυχολογικά, δεν είναι εύκολο να πουλάς με ζημιά. Ο μέσος επενδυτής είναι αρκετά πεισματάρης ώστε να πιστεύει ότι ο τίτλος που αγόρασε πρέπει τουλάχιστον να αξίζει όσα πλήρωσε. Το ποσό που δαπάνησε εδραιώνεται αυτόματα στο μυαλό του ως κάτι που αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία του περιουσιακού στοιχείου. Είτε αυτό είναι κρυπτονόμισμα, είτε μετοχή, είτε ακίνητο.

Ρίχνοντας μια ματιά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (Over the Counter ή OTC), την πηγή όπου προμηθεύονταν νομίσματα οι εκδότες των Bitcoin ETFs προκειμένου να μην επηρεάσουν την αγορά, μας δείχνει ότι έχει στερέψει. Τα ποσά που διακινούνται έχουν μειωθεί δραματικά, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν η ζήτηση για μερίδια από τα Bitcoin ETFs συνεχιστεί, η BlackRock, η Fidelity, η ARK και τα άλλα… «παιδιά», θα πρέπει να τα αναζητήσουν από τα ανταλλακτήρια, όπως της Coinbase, του Kraken, της Binance κτλ. Νομίσματα όμως εκεί δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα.

Πώς γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο; Μας το αποδεικνύει ο παρακάτω πίνακας όπου δείχνει τις μεταβολές κάθε ημέρας ξεχωριστά. Όπως βλέπουμε, ειδικά τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά. Κι όχι μόνο αυτό. Σίγουρα έχει την σημασία του ότι επί 16 συνεχόμενες ημέρες υπάρχουν καθαρές εισροές.

Από μια άλλη οπτική βλέπουμε τις ποσότητες στο επόμενο διάγραμμα. Δείχνει την καθαρή εισροή νομισμάτων στα Bitcoin ETFs, αθροιστικά αυτή τη φορά. Όπως βλέπουμε οι καθαρές αγορές (εισροές μείον τις εκροές) έχουν υπερβεί τα 100.000 Bitcoin, με την τάση να είναι αναμφισβήτητα ανοδική.

Τι σημαίνουν αυτές οι ποσότητες που έχουν αποκτηθεί από τα ETFs; Ότι έχουν απορροφηθεί όλα τα Bitcoin που έχουν πουληθεί από την Grayscale (GBTC), δηλαδή 163.000 νομίσματα. Στο επόμενο διάγραμμα φαίνονται οι ρευστοποιήσεις από την Grayscale ανά ημέρα. Είναι φανερό πως η μεγάλη πίεση των πρώτων ημερών έχει εκτονωθεί.

Βέβαια αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να προσθέσουμε στις ρευστοποιήσεις της Grayscale και τα 4.000 περίπου Bitcoin που έχουν πουληθεί από το Purpose Bitcoin ETF, στο καναδέζικο χρηματιστήριο. Από τις 36.000 που είχε στην κατοχή του, έχουν μείνει 32.000 νομίσματα.

Επιπλέον έχουν απορροφηθεί τα περίπου 30.000 νέα νομίσματα που δημιουργήθηκαν από το πρωτόκολλο (περίπου 900 την ημέρα). Άρα λοιπόν από την αγορά έχουν «σκουπίσει» ακόμα 65.000 Bitcoin, αν συνυπολογίσουμε πως περίπου 104.000 είναι οι καθαρές εισροές. Κι όλα αυτά στον ένα μήνα περίπου όπου βρίσκονται στην διάθεση του επενδυτικού κοινού τα Bitcoin ETFs που βασίζονται στην spot αγορά.

Δεν είναι να απορείς που μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ παροτρύνουν την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) να αναθεωρήσει τον ορισμό των περιουσιακών στοιχείων για να περιλαμβάνει και τα κρυπτονομίσματα. Βλέπουν την προοπτική ανάπτυξης και υιοθέτησης του Bitcoin και επιδιώκουν να έχουν ρόλο ως θεματοφύλακες για τα πρόσφατα εγκεκριμένα spot Bitcoin ETF. Ένας συνασπισμός ιδρυμάτων έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της SEC, τον Gary Gensler, στις 14 Φεβρουαρίου.

Επισήμαναν πως παρά την έγκριση των 11 spot Bitcoin, οι αμερικανικές τράπεζες είναι ακόμα αποκλεισμένες. Υποστηρίζουν ότι με βάση τους υφιστάμενους νόμους, απαγορεύεται στις τράπεζες να καταχωρούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς τους. Συνεπώς δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων.

Ξέρετε τι σημαίνει αν η διαμαρτυρία τους πιάσει τόπο. Ανοίγει ο δρόμος να μπορείς να ανοίγεις λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε Bitcoin. Τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα μπορεί να πηγαίνει ο καθένας στην τράπεζα και με την ίδια ευκολία που ανοίγει ένα λογαριασμό σε συνάλλαγμα, θα μπορεί να διατηρεί καταθετικό λογαριασμό σε Βitcoin ή Ethereum ή άλλα κρυπτονομίσματα. Δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται στη δυσκολία ή, για να το πούμε καλύτερα, στην ιδιαιτερότητα της κατοχής τους.

Είναι θέμα χρόνου να ανταγωνίζονται οι τράπεζες μεταξύ τους για το ποιος θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, πιο φιλική πλατφόρμα. Θα μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Και οι διαφημίσεις τι κοινό θα έχουν; Θα εκθειάζουν το Bitcoin και τα πλεονεκτήματά του. Πώς το γνωρίζουμε; Το είδαμε να συμβαίνει με όλη του την μεγαλοπρέπεια στα ETFs.

Σε λίγο καιρό όλοι θα έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα. Κι αυτό αποτελεί game changer. Μην το υποτιμάτε. Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν αγοράσει γιατί τους μπερδεύει η διαδικασία ή αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο θα αγοράσουν Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα.

Σε λίγο καιρό αυτό δεν θα είναι πρόβλημα…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v