Πού «παίζεται» τώρα η πορεία του Bitcoin

Οι δύο μεταβλητές που θα κρίνουν την τροχιά της τιμής του κρυπτονομίσματος βραχυπρόθεσμα και ένα ανησυχητικό σινιάλο. Μπαίνει στα Bitcoin ETFs και η Charles Schwab.

Πού «παίζεται» τώρα η πορεία του Bitcoin

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η άδεια διαπραγμάτευσης των ETFs του Bitcoin που βασίζονται στη spot αγορά αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην ιστορική πορεία του χώρου των crypto. Τα μακροχρόνια οφέλη είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν, καθώς πλέον το Bitcoin γίνεται mainstream. Οι ίδιοι επενδυτικοί σύμβουλοι που προέτρεπαν τους πελάτες τους να μείνουν μακριά από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, πλέον θα τους παροτρύνουν να ασχοληθούν ή έστω να βάλουν τα χρήματά τους.

Ποιοι είναι οι πελάτες τους; Κατά κύριο λόγο, εκείνοι που όντως είχαν πιστέψει το αφήγημα ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα χρήματος ή από τζογαδόρους. Οι υπόλοιποι που είχαν αναγνωρίσει τη χρησιμότητά τους, έχουν ήδη αποκτήσει Bitcoin ή κάποιο άλλο crypto.

Ποιοι είναι εκείνοι που κατά κανόνα είχαν μείνει πίσω; Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι θεσμικοί. Εκείνοι δηλαδή που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους τον πλούτο. Και γιατί αλλάζουν γνώμη; Επειδή αν ίσχυε η θεωρία του άχρηστου νομισματικού δικτύου, δεν θα έδινε το «πράσινο φως» η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) για το Bitcoin ETF στη spot αγορά.

Κυρίως, δεν θα επιθυμούσαν οι πυλώνες του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια, όπως BlackRock, Fidelity, ARK, Bitwise, VanEck, Valyriem, Franklin Templeton κ.λπ. να συνδέσουν το όνομά τους με ένα σκοτεινό και ύποπτο τίτλο. Διαφυλάσσουν την καλή τους φήμη ως κόρη οφθαλμού. Αυτή είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό τους στοιχείο.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, προχθές αποφάσισε να μπει στα Bitcoin ETFs -έστω και καθυστερημένα- η Charles Schwab, στην οποία βρίσκονται υπό διαχείριση πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Συνεπώς, αν συνυπολογίσουμε την περιορισμένη ποσότητα που βρίσκεται διαθέσιμη προς πώληση, η επίδραση της αυξημένης ζήτησης θα αποβεί καθοριστική. Πότε θα αυξηθεί το ενδιαφέρον; Σταδιακά, όχι απότομα, όπως ανάφεραν τα στελέχη της BlackRock. Πρώτα θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους, για τα πλεονεκτήματα του Bitcoin. Θα πρέπει πρώτα να πάρουν εντολή από τους ίδιους.

Για αυτό εκπαιδεύουν πρώτα τα δικά τους στελέχη, τους δικούς τους επενδυτικούς συμβούλους, για να μπορέσουν να πείσουν με τη σειρά τους, τους πελάτες τους. Αυτό απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, στο μεταξύ, «βομβαρδίζουν» το κοινό με τηλεοπτικά σποτ που εκθειάζουν το Bitcoin. Όχι μόνο για να πειστεί περισσότερος κόσμος για τη χρησιμότητα και τις προοπτικές του, αλλά και για να αποκτήσουν οι ίδιοι όσο μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα μπορούν.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Δεν είναι ένα και δύο. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 10 ETFs του Bitcoin. Δέκα, τα οποία εκδίδουν επενδυτικοί κολοσσοί. Εταιρείες που δεν τους λείπουν ούτε τεχνογνωσία ούτε οικονομικοί πόροι. Κι από ό,τι έχουν δείξει από τις πρώτες κιόλας ημέρες, είναι πρόθυμοι να διαθέσουν χρήματα. Πολλά χρήματα. Είναι εκτός των άλλων και θέμα πρεστίζ να πετύχουν.

Τι εννοούμε ισχυριζόμενοι πως η διαθέσιμη ποσότητα προς πώληση είναι περιορισμένη; Κατ' αρχάς είναι η ίδια η φύση του δικτύου του Bitcoin. Τα νεοεισερχόμενα στο σύστημα μέσα από τον μηχανισμό δημιουργίας των miners είναι μόλις 900 νομίσματα καθημερινά. Νομίσματα, τα οποία από τον Απρίλιο και μετά θα γίνουν 450 ανά ημέρα, λόγω του γνωστού φαινομένου του halving.

Κατόπιν, καθώς η προσδοκία για αύξηση των ενδιαφερόμενων να αποκτήσουν Bitcoin αυξάνεται, όλο και λιγότεροι εμφανίζονται πρόθυμοι να πουλήσουν στα επίπεδα των 40.000-45.000 δολαρίων. Ας μην ξεχνάμε πως παρά την άνοδο του 2023 κατά 150%, το Bitcoin βρίσκεται πολύ κάτω από το προηγούμενο υψηλό των 69.000 δολαρίων. Ωστόσο οι αμερικανικοί -και όχι μόνο- μετοχικοί δείκτες έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό τους.

Επιπλέον, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο Bitcoin. Πολλά νομίσματα έχουν «καεί». Δεν πρόκειται να ανακτηθούν ποτέ, καθώς έχουν χαθεί τα κλειδιά των ψηφιακών πορτοφολιών. Υπολογίζεται πως πρόκειται για 3-4 εκατομμύρια, τα οποία δεν πρόκειται να βγουν ποτέ προς πώληση. Εκτός από αυτά, η πλειοψηφία των υπολοίπων ανήκει σε «hodlers». Μακροχρόνιους κάτοχους οι οποίοι δεν πρόκειται για ιδεολογικούς ή άλλους λόγους να πουλήσουν «ποτέ». Πάνω από το 70% των νομισμάτων είναι «κλειδωμένα» σε μια διεύθυνση. Για πάνω από ένα χρόνο δεν έχουν μεταφέρει ούτε ένα σατόσι (σ.σ. η μικρότερη νομισματική μονάδα του Bitcoin).

Για να έρθουμε στο σήμερα, η βραχυχρόνια πορεία της τιμής του Bitcoin θα κριθεί από δύο κύριες μεταβλητές. Η μία αφορά τις ρευστοποιήσεις από την Grayscale. Όπως έχουμε αναφέρει, ήταν αναμενόμενη η διαρροή Bitcoin από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Από τη μια, χρεώνει πολύ υψηλότερα ετήσια fees από τους υπόλοιπους και από την άλλη, το όνομά της δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τους υπόλοιπους. Αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει είναι οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις που υπήρχαν από τους εκκαθαριστές του αμαρτωλού ανταλλακτηρίου της FTX.

Ωστόσο, όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα, η ποσότητα των νομισμάτων που στέλνονται προς πώληση στο ανταλλακτήριο Coinbase από την Grayscale βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Μια ένδειξη, αν και όχι απόδειξη, πως οι πιέσεις βρίσκονται σε διαδικασία εξασθένησης.

Το δεύτερο διάγραμμα είναι πιο πλήρες. Φανερώνει και τις εισροές στα υπόλοιπα ETFs. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου όχι μόνο ήταν μειωμένες οι εκροές από την Grayscale, αλλά αυξήθηκε η ποσότητα απόκτησης νομισμάτων από τα υπόλοιπα 9 ETFs.

Τα παραπάνω αξιολογούνται ως θετικές ενδείξεις, αλλά υπάρχει και μία ανησυχητική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ιανουάριος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος κερδοφόρος μήνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί από το bull run του 2021. Μήπως λοιπόν έφτασε η ώρα για μια στάση για… ξεκούραση;

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v