Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζήτησε η παγκόσμια ελίτ στο Νταβός για τα crypto

Πώς τα κρυπτονομίσματα και η blockchain τεχνολογία θα αλληλεπιδράσουν με άλλους τομείς: τεχνολογικούς ή χρηματοοικονομικούς. Στο επίκεντρο των debate, η βουτιά της αξίας τους και οι χρεοκοπίες.

Τι συζήτησε η παγκόσμια ελίτ στο Νταβός για τα crypto

Η συγκέντρωση στο Νταβός του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum ή WEF) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν κορυφαίο θεσμό, που συγκεντρώνει ισχυρούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Από προέδρους κρατών και υπουργούς Οικονομικών, μέχρι δισεκατομμυριούχους και διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Η παγκόσμια ελίτ, η οποία μαζεύεται στην υψηλότερη πόλη στην Ευρώπη, ένα ορεινό θέρετρο χτισμένο σε υψόμετρο 1.560 μέτρων, κάθε χρόνο, συγκεντρώνει δικαιολογημένα την προσοχή του κόσμου. Είτε προκαλώντας την αμφισβήτηση για τους σκοπούς της, είτε ως ελπίδα μια που οι μεγάλοι παίκτες του πλανήτη έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να συμφωνήσουν για το καλό της ανθρωπότητας. Κάτι απαραίτητο σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Η συγκέντρωση του Νταβός έχει λάβει μυθιστορηματικές διαστάσεις, δίνοντας τροφή σε θεωρίας συνωμοσίας, όσο αφορά τις επιδιώξεις των συμμετεχόντων. Από την άλλη, η δυσπιστία στους «κοινούς θνητούς» δεν είναι αδικαιολόγητη. Φοβούνται πως η παγκόσμια ελίτ φροντίζει το καλό το δικό της, όχι του απλού πολίτη. Για παράδειγμα, αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνονται όταν σημειώνονται βαρύγδουπες δηλώσεις για το πόσο απαραίτητη είναι η πράσινη ενέργεια, η οποία πρέπει να προχωρήσει ακόμα και με θυσίες, ενώ από την άλλη, οι ισχυροί συμμετέχοντες καταφτάνουν στη συνάντηση με τα ιδιωτικά τους τζετ.

Δεν γνωρίζουμε πόσο αληθεύουν οι φόβοι για παγκόσμια συνωμοσία ή πόση δύναμη τελικά έχει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Klaus Schwab να επηρεάζει τους αρχηγούς των κρατών. Πάντως ο Elon Musk τα θεωρεί υπερβολές. Γι' αυτό και απέρριψε την πρόσκληση να παραστεί, θεωρώντας τους υπόλοιπους που θα παραστούν βαρετούς, όχι διαβολικούς.

Ίσως η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Να υπάρχει απόπειρα επηρεασμού των εξελίξεων παγκοσμίως, όχι όμως με σοβαρή επιτυχία. Όπως και να έχει, το δικό μας θέμα είναι τα κρυπτονομίσματα και εκεί θα μείνουμε. Γιατί είναι γεγονός πως οι άνθρωποι του χώρου των crypto και φέτος είχαν παρουσία στο Νταβός. Όχι βέβαια όπως πέρσι, οπότε περνούσαν την εποχή των «παχιών αγελάδων». Ωστόσο οι μεγάλες εταιρείες και οι άνθρωποι του χώρου έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα πάνελ και στις συζητήσεις. Πού αλλού θα έχουν την ευκαιρία να βρουν μαζεμένους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και αρχηγούς κρατών;

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν το κοινό του Νταβός ήταν πώς τα κρυπτονομίσματα και η blockchain τεχνολογία θα αλληλεπιδράσουν με άλλους τομείς. Τεχνολογικούς ή χρηματοοικονομικούς. Ενδεικτικά, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους καλεσμένους ήταν κατά πόσο τα stablecoins ενισχύουν ή αμφισβητούν την κυριαρχία του δολαρίου.

Πάνω από όλα, όμως, τα κυρίαρχα ζητήματα ήταν η κατανάλωση ενέργειας, τα νέα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών και η αξιοπιστία του χώρου, μετά τις χρεοκοπίες που συγκλόνισαν το οικοσύστημα των crypto. Αναρωτήθηκαν κάποιοι ομιλητές, αν η κατάρρευση της FTX δημιούργησε κρίση εμπιστοσύνης στην τεχνολογία του blockchain.

Απόδειξη ότι το ενδιαφέρον για τον χώρο των crypto είναι αυξημένο παρά τη σφοδρή υποχώρηση της χρηματιστηριακής τους αξίας, ήταν πως ενώ πέρυσι υπήρχαν στο επίσημο πρόγραμμα δύο πάνελ αφιερωμένα στην τεχνολογία blockchain, φέτος υπήρχαν επτά, αν συμπεριλάβουμε τις ομιλίες για τη νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο έλειψαν οι πολλές και μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες με λέξεις-κλειδιά όπως «blockchain» και «Web3.0».

Σταχυολογώντας κάποιες δηλώσεις, να αναφέρουμε πως η Lynn Martin, πρόεδρος του New York Stock Exchange, ισχυρίστηκε πως διερευνούν τη δυνατότητα μέσω του blockchain να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα των διαπραγματεύσεων των μετοχών και να μειωθεί ο χρόνος εκκαθάρισης σε δευτερόλεπτα, αντί για ημέρες που κάνει σήμερα.

Ο Ύπατος Αρμοστής Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες επεσήμανε πως η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, από το οποίο βγήκε το συμπέρασμα πως μέσα από το blockchain ενισχύεται η διαφάνεια και η ταχύτητα. Η αποστολή ενός ποσού 500 εκατομμυρίων μπορεί να φτάσει σε μία ημέρα, αντί για εβδομάδες ή μήνες. Ένα γεγονός που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

«Ερχόμαστε με πολύ δυνατά όπλα», δήλωσε ο Dante Disparte, επικεφαλής στρατηγικής για τη Circle, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το stablecoin USDC. Όπως ισχυρίζεται, το 2022 για τα crypto ήταν η αντίστοιχη περίοδος των dot-com. Τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου απασχολούνται άξια στελέχη και δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο. Οι κακοί συμμετέχοντες απομακρύνθηκαν, αλλά η τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει, στηριγμένη σε σωστές βάσεις και να λύσει πραγματικά προβλήματα, πρόσθεσε.

Η Circle φέτος, κόντρα στο ρεύμα, διπλασίασε την παρουσία της, επιστρατεύοντας δώδεκα υπαλλήλους. Αντίθετα, ο κύριος ανταγωνιστής της, η Tether, δεν έστειλε κανέναν.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v