Όλοι γνώριζαν πως σε περίπτωση κρίσης, οι Κεντρικές Τράπεζες θα άρχιζαν το «τύπωμα», αλλά το μέγεθος των χρημάτων που δημιουργήθηκε ήταν σοκαριστικό. Και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Το δεύτερο κύμα του ιού διέλυσε κάθε αμφιβολία για το αν οι πολιτικές αυτές θα συνεχιστούν κι άλλο. Μέχρι πότε; Πρόκειται για ένα ερώτημα που προκαλεί αμηχανία. Κανείς δεν γνωρίζει. Όπως κανείς δεν γνωρίζει τις αντοχές του συστήματος, προτού παρασυρθούμε όλοι μαζί του στο χάος.
Ωστόσο, παρά τις τεράστιες ποσότητες δολαρίων που δημιουργεί η FED, ακόμα δεν έχει εμφανιστεί πληθωρισμός. Η μέχρι τώρα απουσία πληθωριστικών πιέσεων αποδίδεται στη χαμηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος. Αντί να κυκλοφορεί στην αγορά δημιουργώντας αξία, λιμνάζει στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος, που δεν συζητιέται ευρέως: η ζήτηση για το δολάριο από τα άλλα κράτη.
Η FED μπορεί να επικριθεί ότι «τυπώνει» ασύστολα δολάρια για να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία, αλλά πρόκειται για τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως αναγκάζεται να αυξήσει την προσφορά τους, για να αντισταθμίσει την αύξηση της ζήτησης του αμερικανικού νομίσματος σε όλο τον κόσμο.
Αν και οι ΗΠΑ παράγουν πολλά προϊόντα που εξάγονται σε όλο τον κόσμο, το κυριότερό της εξαγώγιμο αγαθό είναι το δολάριο. Ένα υπερβολικό προνόμιο, κατά πολλούς. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο είναι σχεδόν υποχρεωτικό να αγοραστεί με δολάρια. Κάθε εταιρεία και κάθε χώρα πρέπει να κατέχει ή να δανειστεί δολάρια, εάν θέλει να προμηθευτεί πετρέλαιο.
Παρόλο που η συμβολή των αμερικανικών προϊόντων στο διεθνές εμπόριο είναι ένα πολύ μικρότερο κλάσμα, το δολάριο χρησιμοποιείται στο 88% όλων των συναλλαγών νομισμάτων, σύμφωνα με την τελευταία τριετή έρευνα της Bank for International Settlements (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών). Εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 62% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, αν και μειώθηκε από την κορυφή του 85% στη δεκαετία του 1970. Η μεγάλη στροφή ξεκίνησε το 1971, μετά την κατάργηση του Κανόνα του Χρυσού. Οι ΗΠΑ, από τα τεράστια πλεονάσματα, πέρασαν στα τεράστια ελλείμματα. Εκεί που δάνειζε, άρχιζαν να τη δανείζουν.
Πού οφείλεται η ζήτηση σε δολάρια
Ορισμένοι εκτιμούν πως κάποια στιγμή η υπερπροσφορά δολαρίου θα έχει επίπτωση στην αξία του. Ότι θα διαβρώσει τη θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Αυτή η εκτίμηση είναι μάλλον υπερβολική. Δεν πρόκειται να εξασθενήσει όσο φοβούνται, επειδή οι υπόλοιπες χώρες αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη δολαρίων στα αποθεματικά τους. Ταυτόχρονα αυξάνουν τη νομισματική τους βάση σε τοπικό νόμισμα πολύ πιο γρήγορα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση του Πάουελ πως θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια, το δολάριο έγινε ακόμη πιο ελκυστικό ως πηγή χρηματοδότησης. Άρα ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.
Το δολάριο, εκτός από μέσο αποθήκευσης αξίας στις περιόδους κρίσεων, αποτελεί και μέσο συναλλαγών. Καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν λίγες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις έναντι των περιουσιακών στοιχείων του δολαρίου. «Όποτε υπάρχει κρίση, οι εταιρείες και οι χώρες σπεύδουν να βεβαιωθούν ότι έχουν όλη τη χρηματοδότηση που χρειάζονται», δήλωσε ο Jim O'Neill, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs που επινόησε το αρκτικόλεξο BRIC.
Η πτώση των εξαγωγών, η μείωση του ΑΕΠ και η υποχώρηση της τιμής των εμπορευμάτων, έχει δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα στα έσοδα του δολαρίου στις περισσότερες οικονομίες. Οι παγκόσμιες ανάγκες σε δολάρια εκτιμάται αυτή την περίοδο πως είναι γύρω στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το εκκρεμές ποσό των ομολόγων σε δολάρια που εκδόθηκαν από αναδυόμενες και ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Κίνα έχει διπλασιαστεί από 30 σε 60 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2008 και 2019. Σε αυτές τις χώρες λήγουν περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια σε δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η εξάρτηση σε δολάριο και τα κορόιδα
Πώς φτάσαμε σε τόσο μεγάλη έλλειψη δολαρίου; Τα τελευταία 20 χρόνια, το χρέος σε δολάρια αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών έχει εκτοξευτεί. Ο λόγος είναι πως οι εγχώριοι και οι διεθνείς επενδυτές δεν αποδέχονται εύκολα τα τοπικά νομίσματα, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση κρίσης, πολλές χώρες θα προβούν σε υποτιμήσεις. Υπολογίζεται πως η FED ίσως χρειαστεί ακόμα και να διπλασιάσει τον ισολογισμό της και να καλυφθεί η έλλειψη δολαρίου.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να έχει ανοίξει τόσο πολύ την κάνουλα της ρευστότητας, αλλά τουλάχιστον είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα που υπολογίζει στα σοβαρά την παγκόσμια ζήτηση για δολάρια. Έχει επίγνωση ότι η προσφορά χρήματος πρέπει να απορροφάται από τη συνολική ζήτηση σε νόμισμα. Αν μειωθεί η ποσότητα δολαρίου που απελευθερώνεται, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανατίμησή του. Συνεπώς θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού, προκαλώντας δυσκολίες αποπληρωμής. Και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την ώρα η παγκόσμια οικονομία είναι ένα ντόμινο χρεοκοπιών.
Μια σημαντική παράμετρος είναι πως τα φρεσκοτυπωμένα δολάρια που πηγαίνουν στο εξωτερικό, μένουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Δεν φτάνουν στην παραγωγική οικονομία. Καθαρό εισόδημα απολαμβάνουν μόνο οι Αμερικανοί πολίτες. Ανταλλάσσουν προϊόντα που φτιάχτηκαν με πραγματικό κόστος, με ψηφία που πληκτρολογούνται από τη FED. Αγοράζουν αυτοκίνητα από τη Γερμανία, καφέ από τη Βραζιλία, υπολογιστές από την Κίνα. Δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε καν χαρτονομίσματα να εκτυπώσουν. Τα τυπώνουν ψηφιακά. Αυτή είναι η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησε ο Πάουελ. Σε χαρτοπετσέτα αν έγραφαν ένα ποσό δολαρίων, θα τους στοίχιζε περισσότερο.
Γι' αυτό οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν απεγνωσμένα ένα παγκόσμιο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο που δεν ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν κουραστεί να είναι το κορόιδο και όμηροι των ιδιοτροπιών των πολιτικών των ΗΠΑ. Οδεύουμε προς ένα νέο Bretton Woods, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ; Αν ναι, η ανατροπή του σημερινού status quo ίσως βρίσκεται πιο κοντά από όσο πιστεύαμε. Μέχρι τότε, όμως, το δολάριο θα παραμείνει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Ωστόσο ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των αποδόσεων είναι το bitcoin. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, διέσπασε άλλο ένα εμπόδιο, την πρόσφατη κορυφή των 16.000 δολαρίων, για πρώτη φορά από το 2018. Δεν πτοήθηκε από τη χθεσινή υποχώρηση στη Wall Street και παρόλο που έχει πλέον υπερδιπλασιάσει την αξία του από την αρχή της χρονιάς, διατηρεί την ανοδική του δυναμική αναλλοίωτη.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.