Το βασικό συμπέρασμα της γαλλικής τράπεζας Société Générale, λόγω της ανοδικής έκπληξης τον Ιανουάριο στον πληθωρισμό, είναι ότι αυξάνει την πρόβλεψή της για το τρέχον έτος στο 4,3%, αν και οι περιορισμοί στην προσφορά, οι εντάσεις Ουκρανίας-Ρωσίας και οι δευτερογενείς επιδράσεις διαστρεβλώνουν τους κινδύνους προς τα πάνω.
Για άλλη μια φορά, ο πληθωρισμός αιφνιδίασε προς τα πάνω τον Ιανουάριο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε από 5% ετησίως τον Δεκέμβριο σε 5,1% ετησίως τον Ιανουάριο, 70 μονάδες βάσης πάνω από την εκτίμηση του consensus, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε από 2,6% σε 2,3% σε ετήσια βάση.
Ανησυχητική, ωστόσο για τη SG, ήταν η μεταβολή στις τιμές των αγαθών, η οποία υποδηλώνει ότι οι υποκείμενες τάσεις του πληθωρισμού παραμένουν ισχυρές. Η ενέργεια εξέπληξε ανοδικά λόγω της υποεκτίμησής για τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει η γαλλική τράπεζα ότι οι επιδράσεις βάσης και η χαλάρωση των τιμών χονδρικής θα επιβαρύνουν σημαντικά τον πληθωρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του 2022. Αντίθετα, τα τρόφιμα αποτέλεσαν επίσης έκπληξη και θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένα καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και λιπασμάτων.
Η Société Générale βλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 4% μέχρι τον Οκτώβριο (και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πάνω από το 2%). Οι δευτερογενείς επιδράσεις στους μισθούς θα είναι τώρα το «κλειδί» που πρέπει να παρακολουθήσουμε για τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό από το 2023 και μετά.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για επιτάχυνση της αύξησης των μισθών, αλλά με την ανεργία στη ζώνη του ευρώ να βρίσκεται πλέον σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο 7%, ο κίνδυνος είναι ότι το τρέχον πληθωριστικό σοκ το δημιουργεί. Μεσοπρόθεσμα, καταλήγει η τράπεζα, βλέπει επίσης ανοδικούς κινδύνους λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της συμπερίληψης του κόστους στέγασης της ιδιοκατοίκησης στον δείκτη ΕνΔΤΚ.
Τι μας λένε οι αγορές πληθωρισμού
Η επίδοση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου εξέπληξε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ. Για άλλη μια φορά, ο μέσος αναμενόμενος πληθωρισμός για το 2022 πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξάνεται μόνο στο πολύ μπροστινό άκρο της καμπύλης, με τα πιο μακροπρόθεσμα προθεσμιακά να κινούνται χαμηλότερα και τις πραγματικές αποδόσεις να αυξάνονται ταχύτερα από τις ονομαστικές.
Αυτό συνάδει με το γεγονός ότι οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο ότι η ΕΚΤ κινείται ταχύτερα για την ομαλοποίηση και λιγότερο στους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τον πληθωρισμό. Αυτή η δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, αν και δεν πρέπει να διαγράψουμε από τα σενάρια τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο πληθωρισμού, καταλήγει η γαλλική τράπεζα.