Ως μια ακόμα συμφωνία «pretend and extend» (προσποιήσου και παράτεινε) χαρακτηρίζει η Societe Generale αυτή που επετεύχθη για την Ελλάδα στο Eurogroup και αυτό γιατί, όπως σημειώνει, απέχει από το να είναι «οριστική».
Αν και το Eurogroup παρείχε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες, το πακέτο ελάφρυνσης χρέους είναι ακόμα ακαθόριστο. Εκτιμά ότι η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος μπορεί να μην είναι έτοιμη πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2018 (πολύ μετά τις γερμανικές εκλογές), ενώ υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει εκταμίευση δανείων από το ΔΝΤ.
Ετσι, σημειώνει η γαλλική τράπεζα, η Ελλάδα θα κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου, αλλά το χρέος δεν δείχνει βιώσιμο και η επιτυχής επιστροφή στις αγορές δείχνει ακόμα απατηλή.
Όπως εκτιμά η Societe Generale, το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί πλέον ομαλά. Οι πληρωμές του Ιουλίου (3,8 δισ. προς ΕΚΤ, 2,3 σε ιδιώτες επενδυτές και σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ) είναι οι τελευταίες μεγάλες πληρωμές για φέτος. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια ακόμα μικρή πληρωμή προς το ΔΝΤ (έως 160 εκατ. ευρώ) τους επόμενους μήνες.
Το 2018 η πρώτη μεγάλη πληρωμή είναι τον Ιανουάριο (445 εκατ. στο ΔΝΤ) και τον Ιούλιο, με λήξεις στα μέσα του 2018 που είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Ετσι, η χώρα μπορεί να πορευτεί με ίδιους πόρους, δεδομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος που αναμένεται, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2018, περίοδος που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί άλλη δόση.
Ενα τέταρτο πρόγραμμα μπορεί να χρειαστεί
Όταν λήξει το πρόγραμμα (Αύγουστος 2018), υπάρχουν δύο λύσεις:
* Η Ελλάδα ανακτά πρόσβαση στις αγορές.
* Χρειάζεται νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, δεδομένης της συμφωνίας στο Eurogroup και των υψηλών ρίσκων εκτέλεσης, η πιθανότητα του πρώτου σεναρίου δείχνει χαμηλή (ή προσωρινή). Κυρίως γιατί οι συμμετέχοντες στην αγορά θα περιμένουν λεπτομερή μέτρα για την αναδιάρθρωση χρέους, που θα αποφασιστούν από το Eurogroup την επόμενη χρονιά.
Ένα τέταρτο πρόγραμμα, εκτιμά, θα πρέπει εντέλει να συζητηθεί. Και αν η αναδιάρθρωση χρέους δεν κριθεί ικανοποιητική από το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα για άλλη μια φορά θα προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Societe Generale, το πακέτο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup είναι απίθανο να είναι αρκετό για να μειώσει τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) καθώς, όπως φαίνεται στο γράφημα, θα παραμείνουν κάτω του 15% για μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα αυξηθούν πάνω από 20%, πολύ πριν η σχέση χρέους/ΑΕΠ έχει μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα.
Γι’ αυτό ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα δύσκολα θα γυρίσει στις αγορές σύντομα. Υποστηρίζει δε ότι για το θέμα της βιωσιμότητας χρέους, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα είναι περισσότερο απαιτητικοί από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις.
Αναφορικά με το QE, ο οίκος σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, δεδομένου του waiver που επανήλθε από πέρυσι. Ωστόσο η ΕΚΤ έχει θέσει και το θέμα της βιωσιμότητας χρέους που θα διεξάγει η ίδια. Πιθανότατα θα περιμένει να γίνουν πρώτα οι αναλύσεις από το ΔΝΤ και την ΕΕ, πριν κάνει τη δική της. Παράλληλα θα εξετάσει και θέματα ρίσκου, τα οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ανάλυση της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, το υψηλό ποσό του ELA καθώς και τα capital controls. Ολ’ αυτά καθιστούν απίθανο η ΕΚΤ να αρχίσει σύντομα να αγοράζει ελληνικό χρέος.