Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται σταθερότητα

Μια παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. «Neutral» για ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, «Buy» για Alpha Bank. Αμετάβλητες οι τιμές-στόχοι.

Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται σταθερότητα
Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι μεν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα. Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή της (στις 16/1) τις τιμές-στόχους και την αξιολόγηση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Goldman Sachs στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σε συνδυασμό με την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τον εκλογικό κύκλο στην Ευρώπη και την έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχουν συμβάλει στη μεταβλητότητα και τη διεύρυνση των ελληνικών spreads. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50 μ.β., έχοντας υποχωρήσει για σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από το 7% τον Ιανουάριο. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει έως και 20% αυτή την περίοδο και τώρα κινούνται περίπου 17%-43% χαμηλότερα των επιπέδων που βρίσκονταν μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα έχει περιορισμένη επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, δεδομένου ότι τα holdings ελληνικών ομολόγων είναι λιγότερα του 2% του συνολικού ενεργητικού, στα 5,5 δισ. ευρώ. Η διεύρυνση των spreads από την αρχή του έτους υποδηλώνει μια μέτρια απώλεια 70 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση (λιγότερο των 5 μ.β. του CET1) και ακολουθεί ένα κέρδος περίπου 210 εκατ. ευρώ, που αναμένεται λόγω της συρρίκνωσης των spreads (κατά περισσότερο από 130 μ.β.) το δ’ τρίμηνο του 2016.

Όμως, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται καθυστερήσεις στην ελληνική διάσωση και οι εγχώριες τράπεζες κρίνεται ότι είναι έτοιμες να αντέξουν τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, ωστόσο μια παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων θα μπορούσε για μια ακόμα φορά να διαταράξει την εύθραυστη ακόμα ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

Η Goldman Sachs τονίζει τα εξής:

1) Ρευστότητα: Οι καταθέσεις αργούν να επιστρέψουν και ο ELA εξακολουθεί να είναι κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης.

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων στην κρίση του 2015, προτού τεθούν σε εφαρμογή τα capital controls. Από τον Ιούλιο του 2015, ο κλάδος είδε μέτριες καθαρές εισροές (περίπου 7 δισ. ευρώ) και ενώ η εξάρτηση από τον ELA της ΕΚΤ μειώθηκε από την «κορυφή» των 126 δισ. ευρώ στα 68 δισ. ευρώ σήμερα, παραμένει μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης (άνω του 20% του ενεργητικού).

2) Ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού: Σταθερό το απόθεμα NPE, δεν έχουν δοκιμαστεί τα σχέδια μείωσης.

Οι εισροές μη εξυπηρετούμενης έκθεσης στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί, όμως το απόθεμά τους (115 δισ. ευρώ) ανέρχεται στο περίπου 50% των μικτών δανείων και άνω του 60% του ΑΕΠ. Το πλαίσιο μείωσης των NPEs που εγκρίθηκε από την ΕΚΤ/ΤτΕ προβλέπει μείωση του αποθέματος κατά 40 δισ. ευρώ (-38%) μέχρι το 2019. Τα σχέδια αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί και εξαρτώνται από περαιτέρω νομικές μεταρρυθμίσεις και υποστηρικτικές λειτουργικές συνθήκες.

3) Κερδοφορία: Μόνο break even το 2016

Η Goldman Sachs αναμένει break even στα αποτελέσματα των τραπεζών το 2016, μετά τη δημοσιοποίηση συνολικά ζημιών 3,5 δισ. ευρώ και 8,7 δισ. ευρώ το 2014 και 2015 αντίστοιχα. Η αύξηση της κερδοφορίας σε βιώσιμα επίπεδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Η Goldman Sachs τηρεί «ουδέτερη» στάση για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ προτείνει «αγορά» μόνον για την Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, δίνει τιμή-στόχο 2,60 ευρώ ανά μετοχή για την Alpha Bank, με σύσταση “buy”, ενώ για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank δίνει σύσταση “neutral”, με τιμή στόχο 0,30 ευρώ, 0,25 ευρώ και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v