Τα πετροδολάρια επενδύονται σε τηλεπικοινωνίες

Καθώς οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης αναζητούν απεγνωσμένα διασυνοριακά deals, έρχονται αντιμέτωποι με έναν νέο τύπο ανταγωνισμού: τις επιχειρήσεις από τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ”κολυμπούν” στο ρευστό λόγω της τιμής του πετρελαίου. Πρωταγωνιστές, η Oger Telecom της Σαουδικής Αραβίας, η Bahrain Telecommunications Corporation και η Emirates Telecommunications Corporation.

της Lina Saigol και του Mark Odell

Καθώς οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης αναζητούν απεγνωσμένα διασυνοριακά deals, έρχονται αντιμέτωποι με έναν νέο τύπο ανταγωνισμού: τις επιχειρήσεις από τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ”κολυμπούν” στο ρευστό λόγω της τιμής του πετρελαίου.

Η Oger Telecom της Σαουδικής Αραβίας, η Bahrain Telecommunications Corporation και η Emirates Telecommunications Corporation είναι ορισμένες από τις εταιρίες που οι προσφορές τους ξεπερνούν αυτές των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους στις εξαγορές.

”Η αναζήτηση ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε παιχνίδι στις αναδυόμενες αγορές για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. Όμως βλέπουμε νέους ανταγωνιστές σε αυτές τις αγορές, όπως τους παίκτες από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έχουν πληθώρα ρευστών διαθεσίμων καθώς η περιφέρεια αξιοποιεί τα έσοδα από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές και οι εταιρίες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε προσφορές τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους”, τονίζει ο Paulo Pereira, επικεφαλής ευρωπαϊκών εξαγορών στη Morgan Stanley.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία προχώρησε στο μεγαλύτερο deal ιδιωτικοποίησης, διαθέτοντας μερίδιο 55% της Turk Telekom σε όμιλο εταιριών του οποίου πρωτοστατούσε η σαουδαραβική Oger Telecom, έναντι 6,5 δισ. δολ., επίπεδα 15% υψηλότερα σε σχέση με τη ρωσική προσφορά.

Τώρα, η κυβέρνηση της Τυνησίας, η οποία διαθέτει μερίδιο 35% στην Tunisie Telecom, έχει λάβει αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκές και αραβικές επιχειρήσεις.

Δεκατέσσερις εταιρίες βρίσκονται στο shortlist, μεταξύ των οποίων η France Telecom, η ισπανική Telefonica αλλά και η αιγυπτιακή Orascom και η Mobile Telecommunications Company του Κουβέιτ. Η περίοδος κατάθεσης επίσημων προσφορών λήγει στις 5 Δεκεμβρίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες δεν δείχνουν διατεθειμένες να καταβάλουν υπερβολικά τιμήματα, οι εταιρίες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να καταθέσουν τις πιο επιθετικές προσφορές.

”Μια από τις πλέον αξιοσημείωτες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδυση σύγχρονων και χρηματοοικονομικά ισχυρών εταιριών από τη Μέση Ανατολή, οι οποίες αναζητούν επιθετικά, αναπτυξιακές ευκαιρίες εκτός συνόρων”, επισημαίνει ο Sean Carney, επικεφαλής του κλάδου για την HSBC.

Εν τω μεταξύ, επίκειται ένας σημαντικός αριθμός deals στις αναδυόμενες αγορές, εκτός της Τυνησίας, όπου οι ευρωπαϊκές εταιρίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από τους ανταγωνιστές τους στη Μέση Ανατολή.

Στο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό deal που αναμένεται να λάβει χώρα εφέτος, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει δημοπρασία της Telsim, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο, η οποία κατασχέθηκε από την οικογένεια Uzan πέρυσι.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v