”Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ευγνώμονες”...

Ως κλασικές αντανακλαστικές αντιδράσεις στην αβεβαιότητα χαρακτηρίζει ο Philip Coggan, αρθρογράφος των FT, τις αντιδράσεις στις αγορές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην ”καρδιά” του Λονδίνου. Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα είναι εάν το χτύπημα είναι προάγγελος τακτικότερων επιθέσεων στην Ευρώπη κατά το πρότυπο του IRA ή αποτέλεσε έκτακτο φαινόμενο.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η κάθετη πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές μετά τις εκρήξεις στο Λονδίνο την Πέμπτη αποτελούν τις κλασικές αντανακλαστικές αντιδράσεις στην αβεβαιότητα.

Συνέβησαν όλες οι προβλέψιμες κινήσεις στην αγορά. Οι επενδύσεις που έχουν το χαρακτήρα του ”ασφαλούς λιμένα”, όπως ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και τα κρατικά ομόλογα, ενισχύθηκαν. Οι ”βουτιές” των χρηματιστηρίων ήταν ίδιες με τις ημερήσιες απώλειες που ακολούθησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και το Μπαλί.

Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σόκαραν όντως τους επενδυτές, καθώς είχε περάσει πολύς καιρός από τις τελευταίες επιθέσεις στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Το ”τρομοκρατικό premium” που αποτυπωνόταν στις αγορές μετά την 11η Σεπτεμβρίου έδειχνε να αποτελεί παρελθόν.

Αυτό που έχει σημασία πλέον για τις αγορές είναι τι συμβαίνει τώρα. Εάν οι επιθέσεις αποδειχθούν ένα έκτακτο φαινόμενο, οι αγορές πιθανότατα θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εντός λίγων ημερών. Εάν, όμως, αποτελέσουν προάγγελο πιο τακτικών επιθέσεων στο σύστημα μεταφορών της Αγγλίας, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι οι επιδράσεις στη βρετανική επενδυτική εμπιστοσύνη θα είναι πιο μόνιμες.

Επίσης, πιθανές επιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν και στη βρετανική καταναλωτική εμπιστοσύνη, που είναι ήδη ευάλωτη. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ενδέχεται να αναβάλλουν το ταξίδι τους για ψώνια στο Λονδίνο. Όμως, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, οι καταναλωτές δεν ξεφεύγουν τελικά από την προθυμία τους να ξοδεύουν.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο σαφώς θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Ίσως οι ανεπτυγμένες χώρες χρειαστεί να μάθουν να ζουν με τακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις τέτοιας φύσης, όπως η Αγγλία είχε μάθει να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του IRA τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Ενώ οι επιθέσεις της Πέμπτης δείχνουν αξιόλογο συντονισμό, η κλίμακά τους δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο της 11ης Σεπτεμβρίου ούτε φάνηκαν να εμπλέκουν τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, όπως φοβόντουσαν πολλοί. Οι οικονομικές επιπτώσεις σε κλάδους όπως ο ασφαλιστικός λογικά θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό και μόνο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ευγνώμονες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v