Τα ”παιχνίδια” του δολαρίου

Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε χαμηλό επταμήνου έναντι του ευρώ εντός της εβδομάδας. Ποιοι παράγοντες εξηγούν τις τρέχουσες κινήσεις του δολαρίου; Ποιος είναι ο ρόλος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ; Θα έχουμε ένα δεύτερο Bretton Woods; Θα συνεχίσουν οι ασιατικές οικονομίες να χρηματοδοτούν το αμερικανικό έλλειμμα; Απαντήσεις από τον Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε χαμηλό επταμήνου έναντι του ευρώ εντός της εβδομάδας καθώς μια σειρά μακροοικονομικών στατιστικών στοιχειών επιβάρυναν την ισοτιμία του δολαρίου.

Το δολάριο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα από το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ που διαμορφώθηκε στα 54 δισ. δολ. τον Αύγουστο, αλλά οι αγορές απογοητεύθηκαν επίσης και από τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan καθώς και από την μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις δεν τελείωσαν εκεί, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των κεφαλαιακών ροών, τα οποία κατέδειξαν πως οι επενδυτές εκτός ΗΠΑ έχουν μειώσει κατά πολύ τη ζήτηση για αμερικανικά δεκαετή ομόλογα και ήταν πωλητές αμερικανικών μετοχών τον Αύγουστο.

Υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις για τις πρόσφατες κινήσεις. Η πρώτη θα μπορούσε να είναι ότι το δολάριο διευκολύνεται από κάθε ένδειξη ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα ενισχυθούν και δέχεται πιέσεις από κάθε υπόθεση ότι θα αργήσουν οι επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Capital Economics, η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης είναι εξαιρετικά μικρή (μόλις 25 μονάδες βάσης) και δεν είναι επαρκής για να δελεάσει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι το δολάριο ενισχύεται από ενδείξεις ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία καθιστά ελκυστικότερη τη διατήρηση επενδύσεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση ενέχει ένα παράδοξο. Εάν οι ΗΠΑ αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες, τότε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ είναι ο παράγοντας που, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δολαρίου.

Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα αγορά το πότε θα αρχίσει να ”δαγκώνει” το έλλειμμα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή χειραγωγούμενων ισοτιμιών -ένα δεύτερο Bretton Woods- με την Ασία να μετατρέπεται σε αστείρευτο χρηματοδότη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Ο George Mangus της UBS εκτιμά ότι αυτή η άποψη είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν υπάρχουν οι υποδομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα δεύτερο Bretton Woods, σε έναν κόσμο περιορισμένου ελέγχου των κεφαλαίων. Η σταθερότητα των ασιατικών ισοτιμιών έναντι του δολαρίου αποτελεί συγκυρία που θα σταματήσει να υφίσταται σε περίοδο ενός με δυο ετών, οδηγώντας σε συρρίκνωση του δολαρίου κατά 20-30% και σε αύξηση των επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v