Lex: Φαρμακευτικός κλάδος/αμερικανικές εκλογές

Παρ’ όλες τις προσπάθειες του John Edwards, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν έτυχε μεγάλης προσοχής στο debate της Τρίτης ανάμεσα στους δυο αντιπροέδρους. Ωστόσο, οι επενδυτές στον φαρμακευτικό κλάδο δεν χρειαζόταν να ακούσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος των Δημοκρατικών, για να ανησυχήσουν.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες του John Edwards, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν έτυχε μεγάλης προσοχής στο debate της Τρίτης ανάμεσα στους δυο αντιπροέδρους. Ωστόσο, οι επενδυτές στις μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου δεν χρειαζόταν να ακούσουν όλες τις λεπτομέρειες του προγραμματισμού των Δημοκρατικών για να ανησυχούν.

Όπως καταδεικνύει η διαμάχη για την εισαγωγή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον Καναδά, οι ΗΠΑ αποτελούν μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα περιφέρεια για τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες μεταβολές από την άνοιξη του 1998, οι τιμές των μετοχών του κλάδου δείχνουν να διαμορφώνονται σύμφωνα με την υπόθεση, ότι τα σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας των εταιριών θα διατηρηθούν για πάντα.

Ο κλάδος των φαρμάκων αποτιμάται σε πολλαπλάσιο τεσσάρων φορών τις πωλήσεις του και 18 φορών επί των εφετινών του κερδών, ήτοι με 13% premium έναντι της αγοράς. Και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, τα λειτουργικά περιθώρια κερδοφορίας είναι πολύ υψηλότερα έναντι των υπόλοιπων κλάδων, σε μια μέτρηση που συνυπολογίζει τόσο το νομοθετικό κόστος, όσο και το κόστος έρευνας και ανάπτυξης (R&D).

Αυτό που καθιστά τον κλάδο, εύκολο στόχο των πολιτικών είναι οι πλούσιες αποδόσεις, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Η Merck, για παράδειγμα, αναγκάσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να αποσύρει το Vioxx, το φάρμακό της για την αρθρίτιδα που αποτελούσε εξαιρετική εμπορική επιτυχία, αλλά αναμένεται να έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 30%.

Με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν για κλιμάκωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο Πρόεδρος George W. Bush θα έχει δύσκολο έργο όταν χρειαστεί να τους πείσει ότι οι αμερικανοί εργάτες θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

Επιπροσθέτως, δημογραφικοί παράγοντες αναμένεται να ενισχύσουν την ιατροφαρμακευτική επιβάρυνση της αμερικανικής οικονομίας. Τα ήπια μέτρα που προτείνει ο John Kerry -όπως η χρήση της διαπραγματευτικής ισχύος της κυβέρνησης για την μείωση των τιμών των φαρμάκων- δεν είναι ”πανάκεια”. Εν κατακλείδι, ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει επιλογή από το να έλθει αντιμέτωπος με τις φαρμακευτικές εταιρίες, όπως τονίζει και ο κ. Edwards, όποιος και αν βγει κερδισμένος από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v