Τα hedge funds αλλάζουν στρατηγική

Νέα έκθεση της JP Morgan επισημαίνει πως η έλλειψη ικανοποιητικών αποδόσεων έχει οδηγήσει τα hedge funds σε αλλαγή επενδυτικών στρατηγικών, σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Ποιες είναι οι επενδυτικές στρατηγικές που παραμένουν ”αναξιοποίητες” και ποιες εγκαταλείπονται από τα hedge funds.

του Alex Skorecki και του Charles Bachelor

Η ταχύτητα ανάπτυξης των hedge funds θέτει τέρμα σε κάποιες από τις επενδυτικές στρατηγικές που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτες ”περιοχές”, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan.

Ενώ τα κεφάλαια υπό διαχείριση αντιστοιχούν μόλις στο 0,66% των συνολικών επενδυόμενων κεφαλαίων στον κόσμο, η επίδραση της μόχλευσης και ο υψηλός κύκλος εργασιών σημαίνουν πως ενδέχεται να ευθύνονται για το 1/3 του όγκου συναλλαγών, σε ορισμένες επενδυτικές επιλογές, τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, Jan Loeys και Laurent Fransolet.

H έκθεσή τους απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα hedge funds ανακοίνωσαν τις χειρότερες αποδόσεις των τελευταίων έξι ετών, με τον μέσο όρο των αποδόσεων να διαμορφώνεται στο 2,75% μέχρι στιγμής στο έτος, εν συγκρίσει με 11% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Tremont index της CSFB.

Οι τέσσερις τομείς που προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες, σύμφωνα με την JP Morgan, είναι:

- Τα ομόλογα που αξιολογούνται με BB, οριακά χαμηλότερα των ομολόγων επενδυτικής αξιολόγησης. Όταν ένα ομόλογο υποβαθμίζεται από το BBB, οι διαχειριστές κεφαλαίων που περιορίζονται στο να αγοράζουν ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης, τα πουλάνε, ασκώντας πιέσεις στην τιμή και ενισχύοντας την απόδοσή του.

Ωστόσο, επειδή το ομόλογο είναι μόλις οριακά στην κλίμακα κερδοσκοπίας, η απόδοση δεν είναι αρκετά υψηλή για τους επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολόγησης.

- Τα ομόλογα που απέχουν 12 μήνες από την ωρίμανση απομακρύνονται από τους δείκτες ομολογιών, οπότε οι επενδυτές ομολόγων προχωρούν σε πωλήσεις. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ μακροπρόθεσμα, για να προσελκύσουν άλλους επενδυτές.

- Οι αγορές συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πρόκειται για τόσο μεγάλες αγορές, που τα hedge funds παραμένουν σχετικά ”μικροί” παίκτες.

- Τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Πρόκειται για σχετικά νέο προϊόν, με έλλειψη ρευστότητας και market makers. ”Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες αποτιμήσεις στην αγορά, λόγω του ότι αναπτύσσεται”, τονίζει ο κ. Loeys.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτικές στρατηγικές που δεν επιφέρουν πλέον σημαντικές αποδόσεις, περικλείουν:

- Την αγορά και πώληση μετοχών πριν τους παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων, λίγο πριν μια μετοχή συμμετάσχει ή απομακρυνθεί από ένα δείκτη, όπως ο FTSE 100. Οι εν λόγω τοποθετήσεις έχουν γίνει δυσκολότερες, καθώς οι μεταβολές στους δείκτες έχουν καταστεί λιγότερο προβλέψιμες από πλευράς χρονικής στιγμής.

- Κερδοσκοπία στα μετατρέψιμα ομόλογα -πρόκειται για την προσπάθεια αποκόμισης κερδών από τις διαφορές μεταξύ μετατρέψιμων ομολόγων και stock options. Η απήχηση αυτής της στρατηγικής έχει συρρικνώσει τις διαφορές και έχει περιορίσει τη δυνατότητα αποκόμισης σημαντικών αποδόσεων.

- Τοποθετήσεις σε όλο το μήκος της καμπύλης αποδόσεων. Περιλαμβάνει την αξιοποίηση λανθασμένων αποτιμήσεων ομολογιών διαφορετικής χρονικής περιόδου ωρίμανσης, μέσω αγορών και πωλήσεων αξιογράφων στο ίδιο νόμισμα. Η στρατηγική αυτή είναι πλέον λιγότερο αποδοτική, καθώς η καμπύλη αποδόσεων κινείται με πιο προβλέψιμο τρόπο.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν πως, εκτός των hedge funds, τις στρατηγικές αυτές επιλέγουν οι επενδυτικές τράπεζες και οι ενεργητικοί διαχειριστές κεφαλαίων, σε αναζήτηση αποδόσεων που ξεπερνούν τις τάσεις της αγοράς.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v