Lex: Λογιστικές μεταρρυθμίσεις

Εάν ο Θεός ήταν λογιστής, θα προσευχόμασταν σε αριθμούς και εάν πηγαίναμε στην Κόλαση, θα αναγκαζόμασταν να καίμε ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της Parmalat για μια ολόκληρη αιωνιότητα. O Lex καταπιάνεται με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και την επικείμενη εφαρμογή τους στην Ευρώπη.

Εάν ο Θεός ήταν λογιστής, θα προσευχόμασταν σε αριθμούς και εάν πηγαίναμε στην Κόλαση, θα αναγκαζόμασταν να καίμε ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της Parmalat για μια ολόκληρη αιωνιότητα.

Ευτυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ωστόσο, η Ευρώπη απέχει λίγους μήνες από λογιστικές αλλαγές, αντίστοιχες της μεγάλης Μεταρρύθμισης, ένα γεγονός που δεν έχει τύχει της προσοχής πολλών επενδυτών. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα γίνονται υποχρεωτικά για τις ευρωπαϊκές εισηγμένες επιχειρήσεις από το 2005. Η εφαρμογή τους σηματοδοτεί το θάνατο της παράδοσης της ηπείρου για λογιστικές καταστάσεις που διαμορφώνονται ανάλογα με φορολογικές και νομοθετικές συνιστώσες.

Οι νέοι κανόνες είναι ευπρόσδεκτοι, από τη στιγμή που είναι προσανατολισμένοι στις κεφαλαιαγορές και δίνουν έμφαση στις αξίες της αγοράς και της οικονομικής ουσίας, έναντι των τεχνικών δομών. Ωστόσο, η μετάβαση σε αυτόν το νέο κόσμο ενδέχεται να είναι ταραχώδης. Εν μια νυκτί, οι ισολογισμοί θα γίνουν πιο ασταθείς και θα περιλαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα.

Σχεδόν κάθε γραμμή στις καταστάσεις εσόδων/εξόδων αλλάζει, με νέα μεταχείριση των εσόδων, των συνεργατών, των συντάξεων, του leasing, των options και του κόστους εκπλήρωσης. Η σύγχυση θα είναι μεγαλύτερη για τις ανεπαρκώς προετοιμασμένες μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμη και οι μεγάλες εταιρίες που φαίνονται διαβασμένες ενδέχεται να δυσκολευτούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις των λογιστών στους επενδυτές τους.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές θα αποκαλύψουν νέες ευαίσθητες πληροφορίες σε τρεις τουλάχιστον τομείς. Πρώτον, η αναλυτική αποκάλυψη των παραγώγων ενδέχεται να καταδείξει αμφιλεγόμενες δραστηριότητες που δεν δικαιολογούνται από τις απαιτήσεις για hedging. Δεύτερον, τα προγράμματα συνταξιοδότησης θα αποκαλυφθούν για πρώτη φορά.

Τρίτον, θα αποκαλυφθεί η τιτλοποίηση εισπρακτέων, η πώληση δηλαδή μελλοντικών εσόδων από τις επιχειρήσεις για χρηματικές προκαταβολές. Ο όγκος αυτού του χρέους ανέρχεται σε 30-40 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποτυπώνεται στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι αποκαλύψεις αναμένεται να πλήξουν τομείς με παράδοση σε προβλήματα χρέους, όπως οι τηλεπικοινωνίες. Σε γενικές γραμμές, αυτή η έκρηξη διαφάνειας θα μειώσει εν τέλει το κόστος κεφαλαίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πορεία προς αυτή την προοπτική θα είναι επίπονη για κάποιες οικονομικά αμαρτωλές επιχειρήσεις. Προετοιμαστείτε για κάποιες εντυπωσιακές αποκαλύψεις.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v