Πώς τα hedge funds αποσυντονίζουν τις αγορές

Στον απελευθερωμένο κόσμο των hedge funds υπάρχουν διάφορα κοινά χαρακτηριστικά. Είναι ελεύθερα να αγνοούν τους γενικούς δείκτες. Κάνουν εκτεταμένη χρήση των θέσεων short, της μόχλευσης και των παραγώγων και μπορούν να αλλάζουν τις θέσεις τους ακαριαία. Όλα αυτά δεν ενισχύουν την αστάθεια των κεφαλαιαγορών;

του Paul Woolley (*)

Φαντασθείτε μια κεφαλαιαγορά στην οποία το 98% όλων των μετοχών ελέγχεται από παθητικά χαρτοφυλάκια και μόλις το 2% υπόκειται σε ενεργητική διαχείριση. Σε μια τέτοια αγορά, αυτή η ενεργητική διαχείριση του 2% θα καθορίσει τις μετοχικές τιμές για το υπόλοιπο 98%.

Απλώς μια ενδιαφέρουσα θεωρητική παρατήρηση; Ερευνήστε λίγο περισσότερο τις δομές που προκύπτουν στις κεφαλαιαγορές. Μετακινούμαστε προς δομές στις οποίες η συμπεριφορά των ολίγων διαμορφώνει τις συνθήκες της αγοράς για τους πολλούς.

Στο ένα άκρο τίθεται ο σημαντικός όγκος των μετοχών που ελέγχονται από χαρτοφυλάκια τα οποία διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως των κινήσεων των δεικτών (index-tracking funds). Κοντά σε αυτά, βρίσκονται και τα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Στο αντίθετο άκρο, βρίσκονται οι μετοχές που ελέγχονται από τα hedge funds ενεργής διαχείρισης, με μόνο στόχο την επίτευξη απόδοσης, εν σχέσει με τα επενδεδυμένα κεφάλαια. Μαζί τους βρίσκονται και τα τμήματα κεφαλαιαγορών των επενδυτικών τραπεζών.

Παρά την ταχύτατη ανάπτυξη των hedge funds, ο όγκος των αξιών που καταμερίζεται σε αυτά παραμένει συγκριτικά χαμηλός, ίσως στο 2% περίπου επί του συνόλου. Ωστόσο, λόγω σημαντικών αντιθέσεων στη διαχείριση χαρτοφυλακίου μεταξύ των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και την προσέγγιση που υιοθετούν τα hedge funds, η σημαντικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη έναντι του όγκου που διαχειρίζονται.

Η σύνθεση και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων ελέγχονται προσεκτικά, σε σύγκριση με τον ανάλογο γενικό δείκτη. Ένα τυπικό χαρτοφυλάκιο που βασίζεται στο γενικό δείκτη αναζητά επιπλέον απόδοση της τάξεως του 1%-2% ετησίως, με σχετικά μικρή απόκλιση από τις αποδόσεις του δείκτη.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, στον απελευθερωμένο κόσμο των hedge funds οι επενδυτικές στρατηγικές διαφέρουν, με τα κεφάλαια να εξειδικεύονται συχνά σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς. Ωστόσο, τα hedge funds έχουν διάφορα κοινά χαρακτηριστικά. Είναι ελεύθερα να αγνοούν τους γενικούς δείκτες. Η απόδοσή τους μετράται συγκριτικά με ένα χρηματικό σημείο αναφοράς. Κάνουν εκτεταμένη χρήση των θέσεων short, της μόχλευσης και των παραγώγων. Τα χαρτοφυλάκιά τους μπορούν να είναι είτε long είτε short σε σχέση με την αγορά και μπορούν να αλλάζουν την θέση τους ακαριαία.

Στις δυνατές αγορές των δεκαετιών του ’80 και του ’90, οι στρατηγικές index tracking αποτελούσαν τη φυσική επιλογή. Ωστόσο, μετά τη ”φούσκα” του 2000, τα hedge funds έχουν κερδίσει έδαφος. Οι επενδυτές βλέπουν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής τους και τα hedge funds φαίνονται να προσφέρουν την επιζητούμενη διασπορά χαρτοφυλακίου.

Επιπροσθέτως, τα hedge funds αλλάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους πολύ συχνότερα απ’ ό,τι οι παραδοσιακοί διαχειριστές. Στις ΗΠΑ και την Αγγλία, παραδείγματος χάριν, η δραστηριότητά τους συχνά ξεπερνά το 40% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και ορισμένες φορές φθάνει και στο 70% του όγκου συναλλαγών στις κεφαλαιαγορές. Επίσης, οι επενδυτές που τοποθετούνται σε αυτά τα κεφάλαια φαίνονται ανυπόμονοι για αποδόσεις. Περιμένουν από τους διαχειριστές των hedge funds να είναι επιθετικοί και να αναλαμβάνουν μεγάλα στοιχήματα, σε αναζήτηση πολύ υψηλότερων αποδόσεων.

Τα hedge funds ευημερούν σε ανεπαρκείς και άστατες αγορές. Ο στόχος τους δεν μπορεί να είναι απλώς να ξεπεράσουν σε αποδόσεις τους παραδοσιακούς διαχειριστές σε δίκαιες αποτιμήσεις μετοχών. Μια τέτοια προσέγγιση θα τους ωθούσε σε περισσότερο επαρκείς και λιγότερο άστατες αγορές. Ενδέχεται να υπάρξουν περιπτώσεις που η αναζήτηση της δίκαιης αξίας έχει νόημα για τα hedge funds, αλλά μόνο όταν ταιριάζει στον στόχο της βραχυπρόθεσμης απόδοσης.

Η επενδυτική ορμή δίνει στα hedge funds τις καλύτερες ευκαιρίες για καλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Τα κεφάλαια αυτά είναι συχνά στην καλύτερη θέση, ώστε να εντοπίσουν και να εκμεταλλευθούν τη γνωστή τάση των τιμών των μετοχών και άλλων επενδυτικών επιλογών να αποκλίνουν από τη δίκαιη τιμή. Η επίδραση της εμπλοκής των hedge funds είναι η σημαντική ενίσχυση των μετατοπίσεων αυτών στις τιμές μετοχών, κλάδων και ολόκληρων αγορών.

Το γεγονός είναι ότι οι άστατες αγορές αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες δραστηριοποίησης των hedge funds. Ωστόσο, οι άστατες αγορές οδηγούν σε ανεπαρκή καταμερισμό κεφαλαίων, περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης και μπορούν να οδηγήσουν σε χρηματοοικονομική κρίση. Εάν δεν επέλθει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των επενδυτικών στρατηγικών που κυριαρχούν στην παρούσα φάση, οι αγορές θα καταστούν λιγότερο σταθερές και λιγότερο αποδοτικές.

(*) Ο Paul Wooley είναι πρόεδρος της GMO Europe, εταιρίας επενδύσεων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v