50 χρόνια παραπλάνησης από τις καπνοβιομηχανίες

Παραπλάνηση καταναλωτών, χειραγώγηση επιπέδων νικοτίνης, διαφημιστική επίθεση σε εφήβους και χρηματοδότηση ”ανεξάρτητων” ερευνών που αμφισβητούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι οι κατηγορίες που βαρύνουν τις καπνοβιομηχανίες, σε μια δίκη-ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας. Όλα άρχισαν πριν από 50 χρόνια...

του Demetri Sevastopoulo στην Ουάσινγκτον

Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες εμπλέκονται σε απάτη 50 ετών, ξεγελώντας τους καταναλωτές αναφορικά με τους κινδύνους του καπνίσματος, ισχυρίσθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Τρίτη, στην έναρξη μιας δίκης-ορόσημου της σύγχρονης ιστορίας.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης τόνισαν πως οι καπνοβιομηχανίες παραπλάνησαν ηθελημένα τον κόσμο για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος ενώ αναγνώριζαν εκτός δημοσιότητας τους κινδύνους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι καπνοβιομηχανίες προχώρησαν σε διαφημιστικές εκστρατείες των τσιγάρων που απευθύνονταν στους νέους, χειραγώγησαν τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα και χρηματοδότησαν έρευνες που έθεταν υπό αμφισβήτηση το αν το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες.

Η κυβέρνηση απαιτεί από τις καπνοβιομηχανίες επιστροφή παρελθόντων κερδών, ύψους 280 δισ. δολ.

Ο δικηγόροι της κυβέρνησης κατέθεσαν στο δικαστήριο εταιρικά έγγραφα, τα οποία καταδεικνύουν πως τα στελέχη της βιομηχανίας αντιλαμβάνονταν τους κινδύνους του καπνίσματος, ενώ δημοσίως, τους έθεταν υπό αμφισβήτηση.

Ο Frank Marine, δικηγόρος της κυβέρνησης, κατέθεσε λεπτομέρειες μιας συνάντησης του 1953 μεταξύ των ανώτατων στελεχών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της βιομηχανίας, η οποία -όπως τόνισε- αποτέλεσε το πρώτο βήμα ”ενός εκ των πλέον λεπτοδουλεμένων σχεδιασμών δημοσίων σχέσεων της ιστορίας”.

Ο κ. Μαrine αναγνώρισε πως η συνάντηση δεν ήταν μυστική, ισχυρίσθηκε όμως πως οι εταιρίες απέκρυψαν τους πραγματικούς λόγους: τη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ όλων των εταιριών, για τη συγκάλυψη των κινδύνων του καπνίσματος.

Οι κατηγορούμενες εταιρίες, Philip Morris, R.J. Reynolds, Brown & Williamson. Lorillard, Ligget και British American Tobacco αμφισβητούν τη νομική δικαιοδοσία της κυβέρνησης, να επιζητά πρόστιμο ύψους 280 δισ. δολ. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το Νοέμβριο στο Εφετείο των ΗΠΑ.

Σε κάποια φάση της δικαστικής διαδικασίας, η κυβέρνηση παρουσίασε 27 διαφορετικά εσωτερικά εταιρικά έγγραφα, στα οποία τονίζεται η ανάγκη προσέγγισης ”νεαρών ενηλίκων”. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αποτελεί κωδικό όνομα για τους εφήβους. Κατηγορεί επίσης τις εταιρίες ότι διεξήγαγαν έρευνες αγοράς σε εφήβους καθώς η βιομηχανία βασίζεται στους ”νεαρούς ενήλικους” για την οικονομική της επιβίωση.

Σε συνδυασμό με το πρόστιμο των 280 δισ. δολ., η κυβέρνηση επιθυμεί περαιτέρω μείωση των διαφημιστικών δαπανών των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες, όπως τονίζει, συνεχίζουν να στοχεύουν εμμέσως στους νέους.

Στους ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε τους καταναλωτές, οι καπνοβιομηχανίες απαντούν αναφέροντας την τήρηση των προειδοποιήσεων στα πακέτα των τσιγάρων από το 1966, δυο χρόνια μετά το οριστικό συμπέρασμα στις ΗΠΑ, ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο.

Σε δηλώσεις του εκτός της δικαστικής αίθουσας ο William Ohlemeyer, ένας εκ των δικηγόρων της Philip Morris, τόνισε πως ενώ κάποιοι πρώην εργαζόμενοι ίσως έχουν υποπέσει σε σφάλματα, αυτά δεν συνιστούν απάτη. Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι η βιομηχανία εμπλέκεται ακόμη σε παραπλανητικό marketing.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v