Το άγχος των προειδοποιήσεων κερδοφορίας

Oι προειδοποιήσεις κερδοφορίας είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Οι αναλυτές σχεδόν πάντοτε στην αρχή του έτους εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές και τα κέρδη συγκεκριμένων εταιριών και τα στελέχη προσπαθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η προειδοποίηση κερδοφορίας της Unilever ήταν η τελευταία μιας σειράς δυσάρεστων ανακοινώσεων από πολυεθνικές εταιρίες για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Coca Cola, η Nortel Networks και η Alcoa έχουν ήδη απογοητεύσει τους επενδυτές εντός των τελευταίων εβδομάδων.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Οι αναλυτές σχεδόν πάντοτε στην αρχή του έτους εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές και τα κέρδη συγκεκριμένων εταιριών και τα στελέχη προσπαθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου οικονομικού τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι αρνητικές προειδοποιήσεις ανέρχονται σε επίπεδα 90% υψηλότερα των θετικών ανακοινώσεων κερδών, σε ευθυγράμμιση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ωστόσο, ενδέχεται να δημιουργούνται ανησυχίες στους επενδυτές. Μέσα στο τελευταίο 12μηνο, τα επιχειρηματικά κέρδη εμφανίζονται σε γενικές γραμμές καλύτερα από τις προσδοκίες καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει συνδυαστεί με τα χαμηλά -ακόμη- επίπεδα των επιτοκίων και καθώς οι περικοπές κόστους και οι βελτιωμένοι ισολογισμοί ενισχύουν τα περιθώρια κερδοφορίας.

Καθώς εγείρονται αμφιβολίες για την ισχύ της ανάπτυξης εντός του 2005 και καθώς οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, η αρχική ”φόρα” φαίνεται να χάνεται. Η τάση των θετικών αναθεωρήσεων κερδοφορίας φαίνεται να έφθασε σε ανώτατο σημείο τον Μάιο, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες της Citigroup.

Ίσως η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων φαίνονται να διαμορφώνονται σε κυκλικό ανώτατο σημείο. Φυσιολογικά, από ένα τέτοιο επίπεδο, το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον ενθαρρύνει τις εταιρίες να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους (ή να αυξήσουν τους μισθούς των ήδη υπαρχόντων). Ωστόσο, η αγορά εργασίας δεν δείχνει τέτοια σημάδια. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η καταναλωτική ζήτηση ενδέχεται να μειωθεί εν όψει των υψηλότερων επιτοκίων. Εάν μειωθεί, θα περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη, τόσο της οικονομίας, όσο και των επιχειρηματικών κερδών.

Κρίνοντας από το τρέχον επίπεδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές φαίνονται να περιμένουν το τελευταίο. Επιπροσθέτως, ο δείκτης LILI της Morgan Stanley, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία των μετοχών, εταιριών που είναι ευαίσθητες στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, ακολουθεί πτωτική πορεία από την αρχή του έτους. Στο παρελθόν, οι πτώσεις του LILI έχουν προηγηθεί πτωτικών κινήσεων στις αναπτυξιακές εκτιμήσεις των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη (G7).

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v