Το Baby Boom και οι κεφαλαιαγορές

Ένας πολύ ενδιαφέρων συσχετισμός δημογραφικών στοιχείων και μακροπρόθεσμης πορείας των κεφαλαιαγορών, από τον Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT, ο οποίος, βασιζόμενος σε έκθεση της Barclays Cαpital, καταλήγει σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Η ιδέα ότι οι δημογραφικές αλλαγές οδηγούν τις κεφαλαιαγορές εμπνέει συχνά τους αναλυτές. Στη δεκαετία του ’90 πολλοί εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι η χρηματιστηριακή άνθηση οφειλόταν στη γενιά του baby boom.

Ωστόσο, εάν τα δημογραφικά στοιχεία αποτελούν παράγοντα-κλειδί, η μελλοντική εικόνα δεν εμφανίζεται και τόσο ενθαρρυντική, σύμφωνα με τον Tim Bond της Barclays Capital. Η οικονομική επιβράδυνση, οι αδύναμες χρηματιστηριακές αγορές και η ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων ίσως ελλοχεύουν.

Η σύνδεση των δημογραφικών στοιχείων με τις αποταμιεύσεις βασίζεται στη θεωρία του κύκλου ζωής των επενδύσεων: οι νέοι άνθρωποι δανείζονται, η μεσαία ηλικιακή ομάδα αποταμιεύει και οι γηραιότεροι καταναλώνουν τις αποταμιεύσεις. Ως εκ τούτου, οι αποταμιεύσεις θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, όσο μεγαλύτερη μερίδα του συνολικού πληθυσμού καλύπτεται από τη μεσαία ηλικιακή ομάδα (35-54 ετών).

Επιπροσθέτως, εάν η προσφορά αποταμίευσης είναι υψηλή, τα επιτόκια και το επίπεδο των ομολογιακών αποδόσεων θα είναι χαμηλά. Στον αντίποδα, όταν στον συνολικό πληθυσμό αντιστοιχεί μεγαλύτερη μερίδα νέων ή ηλικιωμένων, η προσφορά αποταμιεύσεων είναι χαμηλή και το επίπεδο των αποδόσεων υψηλό.

Όπως τονίζει ο κ. Bond αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, όταν οι baby boomers ήταν ακόμη νέοι. Υπάρχει πολύ ισχυρή διασύνδεση μεταξύ της ομολογιακής απόδοσης και του λόγου των χρεωμένων (25-34) συν τους ηλικιωμένους (άνω των 65), προς τους μεσήλικες.

Από τη στιγμή που ο λόγος αυτός αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς συνταξιοδοτείται η γενιά του baby boom, αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των ομολόγων, λογικά, θα οδηγηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους έχουν επενδύσει σε ομόλογα. Αλλά τι γίνεται με τις μετοχές; Φαίνεται να υπάρχει επίσης μια διασύνδεση μεταξύ των μετοχικών τιμών και της δημογραφικής συγκυρίας. Ο Bond παρατηρεί: ”Όταν ο ρυθμός ανάπτυξης των συνταξιούχων επιβραδύνεται ή είναι αρνητικός, οι πραγματικές τιμές των μετοχών τείνουν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα”.

Η χρηματιστηριακή ”φούσκα” των dotcom το 2000 συνέπεσε με το ανώτατο ποσοστό της αποταμιευτικής ηλικιακής ομάδας (35-54 ετών), επί του συνολικού πληθυσμού. Οπότε, καθώς η γενιά του baby boom συνταξιοδοτείται και εξαργυρώνει τις αποταμιεύσεις της, λογικά οι τιμές των μετοχών θα πρέπει να υποχωρήσουν.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v